VIDEO Țările G7 cer eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici și a Sofiei Sapega

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.05.2021 - 11:28

Miniştrii de externe din grupul G7 au condamnat joi, „cu cea mai mare fermitate”, arestarea de către Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei sale Sofia Sapega şi cer „eliberarea imediată şi necondiţionată” a acestora şi a altor jurnalişti şi deţinuţi politici.

SHARE

Țările din G7 consideră că acțiunea autorităților din Belarus pentru a-l reține pe Roman Protasevici și pe Sofia Sapega este fără precedent.

Într-un videoclip încărcat pe internet marți, în arest, Sofia Sapega declară că este editor la canalul Telegram al rubricii „Cartea Neagră din Belarus”, care publica date personale ale ofițerilor de poliție din Belarus, o „mărturisire” forțată de autorități, așa cum a fost obținută și declarația lui Roman Protasevici.

„Noi, miniștrii de externe ai G7, din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene condamnăm în cei mai puternici termeni acțiunea fără precedent a autorităților din Belarus în arestarea jurnalistului independent Roman Protasevici și a însoțitoarei sale, Sofia Sopega, după ce zborul FR4978 în care călătoreau a fost forțat să aterizeze la Minsk, la 23 mai”, se arată în declarația comună.

Citește și

Un zbor Viena-Moscova, anulat după ce Rusia a cerut ca avionul să survoleze Belarusul

NATO susține o anchetă independentă asupra devierii avionului spre Belarus

 

„Ne vom intensifica eforturile, inclusiv prin sancțiuni suplimentare, după caz, pentru a determina asumarea răspunderii pentru acțiunile autorităților din Belarus", se arată în document.

Miniștrii au declarat că acțiunile regimului de la Minsk „au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului zborului” și au solicitat Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) „să abordeze urgent această provocare la regulile și standardele sale”.

„Această acțiune reprezintă, de asemenea, un atac grav asupra libertății presei. Cerem eliberarea imediată și necondiționată a lui Roman Protasevici, precum și a tuturor celorlalți jurnaliști și deținuți politici din Belarus", se menționează în document.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.