VIDEO Șeful forțelor aeriene norvegiene vrea reunificarea vikingilor. Care e condiția

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.07.2022 - 19:13
Șeful forțelor aeriene norvegiene vrea reunificarea vikingilor. Care e condiția/FOTO: Captura Video
Șeful forțelor aeriene norvegiene vrea reunificarea vikingilor. Care e condiția/FOTO: Captura Video

Șeful forțelor aeriene norvegiene dorește ca NATO să ia în considerare aprobarea unui nou "centru nordic de operațiuni aeriene" pentru a controla misiunile aeriene din regiune.

SHARE

Asta în cazul în care Suedia și Finlanda vor fi aprobate în cele din urmă ca noi membri ai alianței.

Generalul-maior Rolf Folland, șeful Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, a declarat pentru Breaking Defense că a început deja să se gândească la oportunități pentru o mai bună integrare cu forțele aeriene ale Suediei și Finlandei, centrul de operațiuni aeriene fiind cea pe care intenționează să o "exploreze cel mai mult cu colegii mei străini".

Adăugarea forțelor aeriene ale Suediei și Finlandei la NATO mai mult decât dublează numărul de avioane de luptă de generația a patra și a cincea planificate în prezent pentru a fi înzestrate de către membrii nordici ai NATO. Anul trecut, Finlanda a anunțat că intenționează să cumpere 64 de avioane F-35 pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de Hornet, iar Suedia este în curs de a cumpăra cel puțin 60 de Gripen E/F.

Brigada vikingă F-35

Între timp, dintre țările nordice care sunt în prezent membre NATO, Norvegia plănuiește să alinieze o forță de luptă de 52 de F-35 până în 2025, iar Danemarca își înlocuiește avioanele F-16 cu 27 de F-35. (Islanda, care nu are o forță aeriană, primește sprijin de poliție aeriană de la membrii NATO).

Citește și: VIDEO Boris Johnson, propunere să conducă alianța anti-Putin ca emisar special pentru Kiev

"Dacă putem planifica să folosim această forță într-o manieră holistică, comună, combinată" sub comanda Comandamentului aerian aliat cu sediul la baza aeriană Ramstein din Germania, "cred că acest lucru ar fi un beneficiu pentru noi și poate fi un beneficiu pentru NATO", a declarat Follard.

Rusia nu este "înaltă de trei metri", dar nu o neglijați, spune șeful aviației norvegiene

În timp ce Follard nu a intrat în detalii despre modul în care un centru nordic de operațiuni aeriene s-ar încadra în structura de comandă și control existentă a NATO, Comandamentul aerian aliat al NATO de la Ramstein supraveghează deja o serie de unități subordonate în alte părți ale Europei. Această listă include în prezent cele două centre de operațiuni aeriene combinate de la Uedem, Germania, și Torrejón, Spania, precum și Centrul de comandă și control aerian dislocabil de la Poggio Renatico, Italia.

Citește și: O nouă Cortină de Fier, susținută de Polonia care se înarmează masiv: 400 mii soldați și avioane F35

La 5 iulie, ambasadorii actualelor țări NATO au semnat "protocoale de aderare" prin care își exprimă sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la alianță. Aceste protocoale trebuie acum să fie ratificate de legislativul fiecărui membru pentru ca procesul să avanseze. Până la 7 iulie, opt din cele 30 de țări NATO - Canada, Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Marea Britanie, Albania, Polonia - au aprobat deja noii membri:

Finlanda și Suedia, așteptate în NATO

Dacă Suedia și Finlanda vor primi permisiunea de a adera la NATO, membrii alianței vor controla întreaga Peninsulă Scandinavă - o masă de uscat unică este legată de restul Europei de Rusia, cu țările slab populate ale Norvegiei, Suediei și Finlandei care se întind de la nord la sud.

 

În prezent, forțele aeriene ale Norvegiei, Suediei și Finlandei se antrenează împreună în mod regulat prin intermediul unor evenimente cum ar fi competiția bienală Arctic Challenge, precum și prin acorduri de antrenament transfrontaliere comune care permit națiunilor să ocolească necesitatea unor autorizații diplomatice îndelungate pentru evenimentele de antrenament, a declarat Follard.

"Singura problemă este că nu ne-am putut integra pe deplin", a spus el. "Nu am putut planifica împreună, deoarece știam că nu aveam nicio garanție că vom lupta efectiv împreună. Puteau să rămână neutri [într-un conflict în care era implicată alianța]".

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar putea șterge aceste bariere, permițând forțelor aeriene ale celor trei națiuni să facă schimb de date radar și de senzori colectate de avioanele militare care nu pot fi schimbate în prezent între țări, a spus el. O altă mare oportunitate este capacitatea de a realiza împreună planificarea luptei.

"S-ar putea să descoperim că trebuie să avem roluri diferite - Finlanda fiind aproape de [granița] rusă, [iar] noi am fi în fața liniilor de obligații din Marea Atlanticului", a spus el.

Comentariile lui Follard se fac ecoul celor ale generalului Eirik Kristoffersen, șeful apărării norvegiene, care a declarat în luna mai pentru Breaking Defense că Norvegia ar trebui să ia în considerare modalități alternative de a-și baza forțele odată ce Finlanda și Suedia vor primi aprobarea de a adera la NATO.

Din punct de vedere istoric, Norvegia și-a construit bazele pentru a găzdui forțele NATO care ar urma să se îndrepte spre instalațiile militare ale națiunii în caz de război. Cu toate acestea, dacă Suedia și Finlanda vor fi integrate în NATO, alianța va putea să efectueze diferit planificarea militară pentru apărarea acelei regiuni, a declarat Kristoffersen.

"În timpul Războiului Rece, am construit toate aceste zone de recepție, zone de staționare, zone pentru aliați", a spus el. "Acum puteți include Finlanda și Suedia, ceea ce ne oferă și mai mult teren, mai multe locuri și mai multe aerodromuri și mai multe porturi."

Follard a fost de acord, spunând că o Suedie și o Finlanda aliate NATO ar putea oferi instalații suplimentare la care NATO poate distribui forțe în timpul unei crize și ar putea oferi oportunități suplimentare pentru staționarea de materiale critice de întreținere și reparații, astfel încât aeronavele să poată fi reparate rapid în timpul luptei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te