O nouă Cortină de Fier, susținută de Polonia care se înarmează masiv: 400 mii soldați și avioane F35

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.07.2022 - 12:58
Avion f35 / VTDigger

Pe măsură ce războiul din Ucraina – acum la a cincea lună – devine o bătălie măcinată de uzură, o nouă realiniere geostrategică de-a lungul Flancului de Est al NATO este la vedere.

SHARE

A părut o linie de falie, care se întinde de la nord la sud, din Scandinavia și Marea Baltică, mergând în jos prin Polonia în România și Bulgaria, arată cepa.org.

În această Europă reconfigurată, Polonia este centrul efortului NATO de a ajuta Ucraina, servind drept principală rută de tranzit pentru transporturile de echipamente și muniții către Ucraina și oferind o rută cheie pentru exporturile de cereale ucrainene către porturile sale baltice, cum ar fi Gdansk.

Citește și: VIDEO Boris Johnson, propunere să conducă alianța anti-Putin ca emisar special pentru Kiev

Polonia este, de asemenea, principalul punct de intrare pentru refugiații ucraineni care fug de război (numărul de ucraineni care au intrat în Polonia este de aproape 3,5 milioane). Și din punct de vedere al numărului, este cel mai mare furnizor european de echipamente și muniții pentru armata ucraineană. Livrările sale sunt de cel puțin 240 de tancuri T-72 îmbunătățite și alte 50 de obuziere autopropulsate Krab de 155 mm pe lângă cele 18 unități deja furnizate sunt doar cele mai proeminente exemple ale sferei asistenței militare oferite de Varșovia vecinului său.

Dar proeminența sporită a Poloniei în NATO se bazează pe mai mult decât pe contribuția sa la efortul de război al Ucrainei. A devenit acum puterea militară cheie de pe Flancul de Est al NATO, un stat de linie de front asemănător Germaniei de Vest în timpul Războiului Rece. Armata poloneză va fi restructurată și extinsă în cea mai mare forță terestră din Europa, cu o țintă de 400.000 de soldați din cei 150.000 actuali. De asemenea, țara s-a angajat să cumpere volume mari de arme americane, inclusiv 32 din avioanele de luptă F-35 din a cincea generație și 250 dintre cele mai avansate versiuni ale tancurilor de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams. De asemenea, finalizează o înțelegere pentru cumpărarea a 500 de lansatoare cu sisteme de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Pe scurt, rearmarea poloneză micșorează potențialul altor aliați de-a lungul flancului.

Citește și: VIDEO Vehicule blindate Mastiff, în Ucraina. Merg cu 90 km/h, au mitraliere și lansator de grenade

Washingtonul recunoaște noul rol al Poloniei ca pivot de-a lungul Flancului estic. Săptămâna trecută, la summitul NATO de la Madrid, președintele Biden a anunțat că SUA va stabili un cartier general permanent pentru Corpul V al Armatei SUA în Polonia și va crește semnificativ numărul de trupe și echipamente americane dislocate acolo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te