VIDEO Misterioasa rachetă cu dungă roșie folosită de Israel asupra Hamas. E foarte letală

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.11.2023 - 22:51
Misterioasa rachetă cu dungi roșii folosită în atacurile Israelului asupra Hamas - Foto: X/IAF

Misterioasa rachetă cu dungă roșie folosită în atacurile Israelului asupra Hamas. Forța de Apărare a Israelului (IDF) este extrem de atentă cu fotografiile ce arată armamentul, dar una a apărut din greșeală pe X/Twitter.

SHARE

Misterioasa rachetă cu dungă roșie folosită în atacurile Israelului asupra Hamas, apărută accidental într-o fotografie, pare a fi o versiune misterioasă a rachetei aer-sol Hellfire, dar cu o dungă roșie proeminentă pictată în mijlocul corpului, ceea ce intrigă. 

În conflictul din Gaza, armata israeliană alege cu grijă tipurile de fotografii și videoclipuri pe care le eliberează pentru consumul public. 

Misterioasa rachetă cu dungă roșie, folosită de Israel asupra Hamas. E foarte letală

Ieri, pe contul oficial X/ Twitter al Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), a fost postată o fotografie a unuia dintre elicopterele sale de atac AH-64D Apache – un tip cunoscut local sub numele de Saraf, adică „șarpele” în ebraică – decolând spre Gaza, fiind vizibile rachetele cu care era înarmat.

Una dintre rachetele Hellfire transportate într-un grup de patru runde pe stația exterioară a aripii din dreapta era marcată cu o bandă roșie, spre deosebire de cele obișnuite cu trei benzi galbene.

De asemenea, racheta misterioasă are și o culoare diferită, gri. 

Benzile galbene văzute pe rachetele Hellfire și pe alte muniții standard americane indică faptul că acestea conțin explozibili puternici. În esență, înseamnă o armă vie cu un focos montat.

O bandă roșie, totuși, este mai rară și probabil apare prima dată pe o Hellfire, potrivit thedrive.com.

Pe măsură ce discuțiile pe internet despre semnificația dungii roșii de pe Hellfire se întețeau, Forțele Aeriene Israeliene au șters postarea în cauză, înlocuind-o cu o fotografie similară, arătând de data aceasta un alt AH-64D care decolează cu rachete Hellfire standard. 

Legenda a rămas aceeași: „Continuăm să acționăm și să atacăm în Fâșie, umăr la umăr cu luptătorii din teren.”

Ce tip de rachetă ar putea fi

Pe baza marcajelor de muniție standard din SUA, o bandă roșie poate indica un focos incendiar, în timp ce roșu închis pe un panou gri indică o muniția cu agent iritant (de control al revoltelor), dar o versiune Hellfire pentru controlul revoltelor este foarte puțin probabilă.

În special, AGM-114N este o versiune a Hellfire cu un focos termobaric.

Versiunea N, cunoscută și sub numele de Metal Augmented Charge (MAC) Hellfire, este destinată în mod special distrugerii țintelor închise, de tipul pe care IDF le lovește în mod repetat în Gaza.

În comparație cu un focos de explozie/fragmentare, unul termobaric este capabil să distrugă întregul etaj al unei clădiri, dar să lase restul nedeteriorat.

O rachetă termobarică este, de asemenea, mai potrivită pentru a lovi forțele inamice ascunse în peșteri, buncăre sau rețele de tuneluri, de tipul celor pe care Hamas le are în Gaza.

Citește și: VIDEO Submarin SUA cu sute de rachete Tomahawk, trimis în Orientul Mijlociu. Ce țară „țintește” ?

Un focos termobaric funcționează, în esență, prin utilizarea oxigenului din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură ridicată și o undă de explozie mult mai puternică pe o durată mai lungă decât un exploziv condensat convențional.

Pe lângă efectul principal al undei de explozie susținute, de înaltă presiune, care creează un vid - apoi precipită o undă inversă - focoasele termobarice produc, de asemenea, devastare prin generarea de temperaturi foarte ridicate.

După cum a explicat Jim Gribschaw, director de program pentru Sisteme de rachete aer-sol la Lockheed Martin Missiles and Fire Control:

„Versiunile timpurii ale Hellfire configurate de MAC au fost deja folosite în luptă în Operațiunea Iraqi Freedom și au fost lăudate că îndeplinesc cerințe urgente de a suprima teroriștii în zonele urbane. Această rachetă este capabilă să ajungă după colțuri pentru a lovi forțele inamice care se ascund în tuneluri, buncăre și complexe cu mai multe camere fortificate. Focosul MAC oferă forțelor noastre capacitatea de a elimina ținte de amenințare în medii urbane cu letalitate ridicată și daune colaterale minime.”

Citește și: Un nou război începe pentru gazele din Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei

Armata americană a confirmat, în trecut, că a folosit Hellfires pentru „lovirea acoperișurilor” pe care se aflau luptători inamici.

Rămâne întrebarea dacă banda roșie înseamnă fie AGM-114N, fie (mai puțin probabil) AGM-114M.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te