Un nou război începe pentru gazele din Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.11.2023 - 17:46
Un nou război începe în Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei la generalul rebel Haftar - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Un nou război începe în Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei la generalul rebel Haftar - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Un nou război începe în Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei la generalul rebel Haftar. Putin trimite trupe în estul Libiei pentru a-și asigura o bază navală, oferindu-i un punct de sprijin semnificativ pe pragul sudic al Europei.

SHARE

Un nou război începe în Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei la generalul rebel Khalifa Haftar, după ce acesta a căzut de acord cu Vladimir Putin de necesitatea unui acord de apărare.

Discuțiile au avut loc când cei doi s-au întâlnit la Moscova la sfârșitul lunii septembrie.

Accelerarea activităților militare ale Rusiei în Libia reprezintă o nouă provocare pentru SUA și aliații săi europeni, care încearcă să izoleze Moscova din cauza războiului său din Ucraina, potrivit english.alarabiya.net.

Un nou război începe pentru  gazele din Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei 

Rolul Rusiei în războiul din Orientul Mijlociu, al Israelului cu Hamas, devine tot mai important, după ce Kremlinul a susținut Hamas și organizația teroristă libaneză Hezbollah. 

De asemenea, Rusia este foarte activă în Siria, unde îl sprijină pe Bashar al-Assad și unde milițiile susținute de Iran, aliatul Moscovei, atacă bazele americane.

„Amenințarea este luată foarte în serios de către Administrația americană”, a declarat Jonathan Winer, fost trimis special al SUA în Libia. 

„Menținerea Rusiei în afara Mediteranei a fost un obiectiv strategic cheie. Dacă Rusia obține porturi acolo, aceasta îi oferă capacitatea de a spiona întreaga Uniune Europeană”.

Rusia a avut o prezență secretă în Libia prin grupul de mercenari Wagner, iar Ministerul Apărării rus preia sistematic controlul asupra activităților companiei private, iar acum caută să înființeze baze navale la Marea Roșie, în Sudan, care să îi ofere acces permanent la Canalul Suez, Oceanul Indian și Peninsula Arabă, și în Libia. 

Libia este împărțită între administrația recunoascută la nivel internațional, în vest, și în est, unde Haftar deține controlul.

Haftar controlează multe dintre marile baze petroliere din Libia, un producător OPEC care deține 40% din rezervele Africii. 

Generalul caută sisteme de apărare aeriană care să-l protejeze împotriva forțelor rivale din Tripoli, susținute de armata Turciei, care este prezentă și cu trupe, iar Rusia i le poate oferi. 

De asemenea, dorește pregătire pentru piloții săi din forțele aeriene și forțele speciale, iar în schimb, câteva baze aeriene operate de mercenarii Wagner vor putea găzdui forțele ruse.

Navele de război rusești pot obține, de asemenea, drepturi de andocare permanente într-un port libian, cel mai probabil Tobruk, situat la doar câteva sute de kilometri peste Marea Mediterană de Grecia și Italia. 

Rusia are până acum o singură bază navală în Marea Mediterană, la Tartus, în Siria.

Cu războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, ce riscă să se extindă de la o zi la alta, resursele de gaze din Mediterana, din dreptul Fâșiei Gaza și Libanului, devin extrem de importante.

Iranul este foarte interesat să împiedice Israelul să ocupe și să controleze Gaza, cu resursele sale bogate și nevalorificate până acum din Mediterana.

Turcia și Rusia, interese divergente în Libia

Și președintele turc Recep Tayip Erdogan dorește să-și impună controlul în această zonă, promițând că „este de datoria Turciei să elibereze Gaza de opresiunea israeliană”, poziționându-se de partea Hamas și Hezbollah.

Citește și: Erdogan amenință că va declara război Israelului și va trimite trupe în Gaza să ajute Hamas

Legăturile lui Haftar cu Moscova a stârnit îngrijorare la Washington și a determinat o serie de vizite la nivel înalt în țară în acest an, în încercarea de a-l convinge să-și schimbe cursul.

Cu o săptămână înainte de discuțiile sale cu Putin, comandantul forțelor americane în Africa, generalul Michael Langley, și actualul trimis special al SUA în Libia, Richard Norland, s-au întâlnit la Benghazi cu Haftar, presându-l să îndepărteze forțele străine, conform Comandamentului SUA pentru Africa.

Citește și: Turcia și Iranul, coaliție pentru Hamas, împotriva Israelului. Poate fi Ankara exclusă din NATO?

Norland a denunțat rolul militar al Rusiei în Libia ca fiind „destabilizator”, iar SUA au cerut atât Turciei, cât și Rusiei, să-și retragă trupele din Libia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te