Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei.
Citește și: VIDEO Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei
Miercuri, 16 octombrie, Guvernul României a aprobat procesele și condițiile legale pentru pregătirea personalului ucrainean care operează avioane de luptă F-16.
Rezoluția a fost adoptată pentru a îndeplini angajamentul asumat de România la summitul NATO de la Vilnius.
Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei
Aeronave de tip F-16 vor zbura în apropierea Bazei Aeriene 86 Fetești.
„Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a personalului ucrainean va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”, susține Guvernul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a confirmat pentru prima dată în septembrie că piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe F-16 în România, în urma discuțiilor cu omologul său român, Angel Tîlvăr relatează European Pravda.
Partea română a confirmat ulterior că a început pregătirea pentru primul grup de piloți ucraineni, pregătirea practică urmând să înceapă înainte de sfârșitul anului.
Ucraina primește noi avioane F-16 modificate să zboare la 2.000 km/oră. Modificările includ îmbunătățiri semnificative în materie de avionică, sisteme de control și rază de acțiune operațională, făcându-le compatibile cu standardele mai noi pentru operațiunile de luptă.
F-16 la standarde înalte de luptă
F-16AM/BM are un singur motor turboreactor Pratt & Whitney F100-PW-220 care asigură o viteză maximă de peste 2.000 km/h la altitudine.
F-16 modificate din Block 20 MLU sunt echipate cu sisteme avansate de control, inclusiv sisteme digitale de control al zborului și un complex integrat de pilotaj-navigație. Aceste sisteme facilitează echipajul de zbor în executarea manevrelor și misiunilor complexe.
Citește și: VIDEO Un avion F-16 al Ucrainei a doborât un avion Su-34 al Rusiei. „Pentru asta au fost date”
Avioanele de luptă sunt echipate cu radarul Northrop Grumman AN/APG-66[V]2, care oferă capacități îmbunătățite de detectare a țintelor aeriene și terestre pentru utilizarea eficientă a armelor.
Generalul Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI susține că Ucraina nu are infrastructură pentru avioanele F-16, din care cauză acestea vor avea baza pe teritoriul României și al Poloniei.
Citește și: Olanda dă „undă verde” Ucrainei pornească „urgia cerurui” cu avioanele F-16 pe teritoriul Rusiei
Generalul rus a avansat ipoteza halucinantă că Rusia ar putea ataca avioanele F-16 deasupra României și Poloniei.
„Avem capacități tehnice de a distruge aceste aeronave în aer deasupra teritoriului României și Poloniei. Complexul nostru S-400 ne permite să distrugem aceste aeronave în aer atunci când sunt detectate în străinătate”, a declarat Bijev.
Kremlinul este furibund cu privire la livrarea acestor avioane Ucrainei. Au fost puse în aplicare stimulente materiale: s-au promis 15 milioane de ruble pentru prima aeronavă doborâtă.