VIDEO Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.10.2024 - 07:25

Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei. Executivul a aprobat miercuri, 16 iulie, o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile cu instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România, deduse din bugetul MApN.

SHARE

Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei.

Miercuri, 16 octombrie, Guvernul României a aprobat procesele și condițiile legale pentru pregătirea personalului ucrainean care operează avioane de luptă F-16.

Rezoluția a fost adoptată pentru a îndeplini angajamentul asumat de România la summitul NATO de la Vilnius.

Ministerul Apărării plătește instruirea piloților ucraineni de F-16 să lupte contra Rusiei

Aeronave de tip F-16 vor zbura în apropierea Bazei Aeriene 86 Fetești.

„Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a personalului ucrainean va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”, susține Guvernul.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a confirmat pentru prima dată în septembrie că piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe F-16 în România, în urma discuțiilor cu omologul său român, Angel Tîlvăr  relatează European Pravda.

Partea română a confirmat ulterior că a început pregătirea pentru primul grup de piloți ucraineni, pregătirea practică urmând să înceapă înainte de sfârșitul anului.

Ucraina primește noi avioane F-16 modificate să zboare la 2.000 km/oră. Modificările includ îmbunătățiri semnificative în materie de avionică, sisteme de control și rază de acțiune operațională, făcându-le compatibile cu standardele mai noi pentru operațiunile de luptă. 

F-16 la standarde înalte de luptă

F-16AM/BM are un singur motor turboreactor Pratt & Whitney F100-PW-220 care asigură o viteză maximă de peste 2.000 km/h la altitudine.

F-16 modificate din Block 20 MLU sunt echipate cu sisteme avansate de control, inclusiv sisteme digitale de control al zborului și un complex integrat de pilotaj-navigație. Aceste sisteme facilitează echipajul de zbor în executarea manevrelor și misiunilor complexe.

Citește și: VIDEO Un avion F-16 al Ucrainei a doborât un avion Su-34 al Rusiei. „Pentru asta au fost date”

Avioanele de luptă sunt echipate cu radarul Northrop Grumman AN/APG-66[V]2, care oferă capacități îmbunătățite de detectare a țintelor aeriene și terestre pentru utilizarea eficientă a armelor.

Generalul Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI susține că Ucraina nu are infrastructură pentru avioanele F-16, din care cauză acestea vor avea baza pe teritoriul României și al Poloniei.

Citește și: Olanda dă „undă verde” Ucrainei pornească „urgia cerurui” cu avioanele F-16 pe teritoriul Rusiei

Generalul rus a avansat ipoteza halucinantă că Rusia ar putea ataca avioanele F-16 deasupra României și Poloniei.

„Avem capacități tehnice de a distruge aceste aeronave în aer deasupra teritoriului României și Poloniei. Complexul nostru S-400 ne permite să distrugem aceste aeronave în aer atunci când sunt detectate în străinătate”, a declarat Bijev.

Kremlinul este furibund cu privire la livrarea acestor avioane Ucrainei. Au fost puse în aplicare stimulente materiale: s-au promis 15 milioane de ruble pentru prima aeronavă  doborâtă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te