VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.09.2021 - 10:40
Un militar român și un copil din Afganistan. Foto Arhivă

Mulți militari și civili afgani nu se bucurau că trăiesc și vedeau moartea ca pe o eliberare dintr-o viață prea grea, a povestit Raul Simion, militar român specializat în operațiuni speciale, care a avut 4 misiuni în Afganistan, la Newsweek LIVE.

SHARE

 

 

Raul Simion a făcut parte din forțele românești pentru Operațiuni Speciale, Batalionul 53 Comando. A participat la patru minsiuni în Afganistan, din 2008 până în 2016, și a lucrat chiar cu armata afgană care a capitulat în fața talibanilor după retragerea NATO.

Pentru miliarul român, această renunțare fără a trage un foc nu e tocmai o surpriză. Armata locală era bine pregătită, dar soldații erau permament sub teroarea talibanilor, iar când au rămas fără sprijinul aliaților occidentali, s-au temut să mai lupte. 

„În prima misiune am fost instructor pe comunicații pentru armata națională afgană. În a doua misiune, am mers cu subunitate de la Batalionul 53 Comando. Am cercetat o porțiune din autostrada A1, în care am căutat și descoperit dispozitive explozive improvizate.

Citește și: În NATO, cu maiul. Incredibila și trista poveste a soldaților români răniți pentru România

Următoarele două au fost misiuni specifice forțelor pentru operații speciale. Am instruit forțele speciale afgane”, a povestit Raul Simion la Newsweek LIVE.

Amenințarea talibană nu a dispărut în cei 20 de ani

Deși talibanii au fost alungați de la putere în 2001, de fapt teroarea impusă de aceștia nu a dispărut niciodată în acești 20 de ani de prezentă americană și a NATO în țară.

„Ceea ce bănuiam cu mulți ani în urmă s-au confirmat: cât armata și poliția afgană aveau în spate NATO, un sprijin, au avut curaj să ducă luptele împotriva talibanilor. Când sprijinul a plecat, au cedat. Probabil au fost forțați de către talibani, famiile le-au fost terorizate.

Ca nivel de pregătire, îi luam de la zero. Dar ei toată viața au dus războaie. Și-au dat interesul, au făcut pregătirea respectivă, au fost trimiși în prima linie, dar totul până ce familia era amenințată.

Talibanii intrau în casele lor și le amenințau familiile și că iau viața copiiilor, ca să nu mai lupte, Mulți cedau încă de atunci, nu de acum”, a explicat Raul Simion. 

Talibanii intră din casă în casă, unde aveau informații că stâlpul casei lucra cu NATO și existau consecințe fatale.

„Ăsta e principiul de lucru al talibanilor: panică și haos, pentru a fi la putere.”

Citește și: Pe cont propriu în Kabul, orașul fără adrese. Peripeții la fosta Ambasadă a Rusiei din Afganistan

Oricine te putea ucide

Militarul a întâlnit și afgani care voiau să vină în România. 

„Aveam un mecanic de tancuri, care avea un atelier într-un container și ne spunea că vrea să meargă cu tot cu atelier în România. Ei voiau să plece cu orice preț din Afganistan. Mai ales în America.

Ei sunt împăcați cu soarta lor. Mulți nu sunt încântați că trăiesc. Dacă ar muri, ar fi mai fericiți, se duc în rai, viața de după e mai frumoasă.

Am discutat cu comandantul unui detașament și l-am întrebat de ce nu e mulțumit pentru faptul că trăiește, că are familia lui, copii.

Mi-a spus: «Raul, nu îmi place să trăiesc, pentru că uite ce viață grea avem. Tot timpul sunt sub stres, tot timpul sub amenințare, dacă vin talibanii. Familia nu vrea să mă mai lase să lucrez, pentru că în orice seară se pot trezi cu talibanii, să-i omoare».

Ei nici nu știau ziua în care erau născuți. Știau anul, dar spuneau: «Într-o zi când era mai cald»”, și-a amintit Raul Simion.

Militarul povestește că în Afganistan erai mereu în pericol.

„Nu știai cine e taliban sau nu. Bine, cine era mai îngrijit, se trăda că nu era din zona aia. E un război care nu are legătură cu ce am învățat despre cel modern. Nici nu știi de unde de atacă,  de sub ce fustă scoate o pușcă, poate o femeie de omoară, poate un copil”, a dezvăluit Raul Simion, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te