VIDEO Mărturia unui militar: În Afganistan, oricine te poate ucide, copii și femei au arme ascunse

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.08.2021 - 23:36
Militarii români într-un sat afgan. Foto arhivă

Războiul din Afganistan a fost unul total, fără reguli, pentru că aproape orice afgan putea fi un atacator, chiar și copiii și femeile putând ascunde arme pe sub haine, a povestit, la Newsweek LIVE, Raul Simion, militar român cu patru misiuni în această țară.

SHARE

Raul Simion a făcut parte din forțele românești pentru Operațiuni Speciale, Batalionul 53 Comando. A participat la patru minsiuni în Afganistan, din 2008 până în 2016, și a lucrat chiar cu armata afgană care a capitulat în fața talibanilor după retragerea NATO.

Militarul a povestit la Newsweek LIVE că, în patrulele prin localitățile afgane, trebuia să fie mereu în stare de alertă, pentru că orice persoană cu care se întâlnea putea deveni un atacator. 

„E un război care nu are legătură cu ce am învățat despre cel modern. Nici nu știi de unde de atacă,  de sub ce fustă scoate o pușcă, poate o femeie de omoară, poate un copil”, a povestit Raul Simion.

Militarul, specializat în operațiuni speciale, și-a amintit cum, la a treia sa misiune, baza în care se afla a fost atacată de un grup de afgani. Ostilitățile au durat 5-6 ore, iar la final, după ce atacatorii au fost anihilați, românii au descoperit că erau copii.

„Un grup de 9 copiii de 15-19 ani, ne-au atacat. S-a întâmplat în a treia misiune. Au atacat baza din Kabul, a fost sub asediu vreo șase ore. Abia după ce i-am anihilat, am văzut că erau copii.

Acolo, cu puțin hașiș, erau zmei”, a declarat Raul Simion.

Citește și: VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

Dispozitive explozive făcute de civili

De altfel, drogurile erau folosite de talibani, pentru a prinde curaj în lupăt. Dar nu doar stupefiantele erau un stimulent. 

„Amenințarea talibană nu a dispărut în cei 20 de ani în care militarii americani și aliații lor au fost în Afganistan. Nu știai cine e taliban sau nu. Bine, cine era mai îngrijit, se trăda că nu era din zona aia.

De exemplu, am avut o informație de la militari din armata afgană că o anumită persoană era infiltrată acolo, în unitatea pe care noi o pregăteam, și ar fi informator taliban.

După doi ani, l-am găsit tot acolo și m-am mirat. L-am întrebat pe comandant cum așa, că e taliban. Mi s-a răspuns: «Da, dar măcar știm că e informator și știm ce informații să îi dăm. Dacă îl omorâm pe ăla, aduce altul și nu mai știm cine e».

Copiii erau foarte buni ochitori. Dădeau cu praștia. Aruncau după noi cu bolovani”, a menționat militarul român cu patru misiuni în Afganistan.

De asemenea, dispozitivele explozive improvizate erau făcute și de civili. Talibanii care erau infiltrați printre ei îi învățau.

„Nu erau complicate, erau simple, dar eficiente și ieftine. Distrugeau mult. Ca să facă rost de ingredientele pentru bombe, atacau mașini cu îngrășăminte chimice, nu era greu să procure componente”, a declarat, la Newsweek LIVE, Raul Simion.

Mai mulți militari români au fost uciși sau au rămas cu sechele pe viață după explozia unor astfel de dispozitive.

Citește și: În NATO, cu maiul. Incredibila și trista poveste a soldaților români răniți pentru România

Copiii știau românește

Totuși, era și populație civilă deschisă față de contactele cu militarii occidentali. Unii copii știau chiar românește și cereau mâncare românește.

„Când mergi într-o misiune, încerci să te împrietenești cu populația locală. Și îi mai înveți o expresie românească, „bună ziua”, „mulțumesc”, „apă”, „mâncare”. Erau foarte receptivi copiii.

Am găsit translatori afgani care știau bine limba română. Un translator a făcut facultatea de medicină la Iași”, a precizat Raul Simon, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te