VIDEO Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul decisiv Israel-Iran? SUA participă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.04.2024 - 19:34
Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul Israel-Iran? SUA participă - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul Israel-Iran? SUA participă - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul Israel-Iran? SUA participă - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul decisiv Israel-Iran? SUA participă. Israelul și SUA și-au coordonat în ultimele zile apărarea antiaeriană și antirachetă comună în regiune înaintea unui posibil atac al Iranului și strategia de „răspuns decisiv”.

SHARE

Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul decisiv Israel-Iran? SUA participă.

Serviciile de informații occidentale se așteaptă în următoarele două zile la un atac asupra Israelului pentru bombardarea Consulatului iranian din Damasc, Siria, în care au fost uciși lideri ai Gărzii Revoluției IRGC.

Iranul a încercat în aceste zile să facă un plan de atac care să nu implice direct teritoriul țării. Israelul a anunțat că, în acest caz, va urma un atac decisiv asupra Iranului și tot mai multe surse susțin că este vorba de un atac asupra centrelor nucleare.

Mai sunt două zile. Cum se va desfășura războiul decisiv Israel-Iran? SUA participă

Israelul efectuează de trei ani exerciții cu forțele aeriene, pregătindu-se în mod special pentru a viza instalațiile nucleare iraniene și alte infrastructuri critice.

Și Iranul a efectuat astfel de exerciții, pentru a viza centrul nuclear israelian Dimona.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul s-a pregătit „atât defensiv, cât și ofensiv” pentru orice atac asupra țării sale, potrivit ynetnews.com

„Am stabilit un principiu simplu. Oricine ne face rău, îi vom face rău. Suntem gata să răspundem nevoilor de securitate ale Israelului, atât din punct de vedere defensiv, cât și ofensiv.”

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a discutat despre situația tensionată din Orientul Mijlociu cu omologul său iranian și a îndemnat toate părțile să acționeze în mod responsabil și să dea dovadă de reținere, a declarat joi Ministerul de Externe de la Berlin.

În urma discuțiilor, compania aeriană germană Lufthansa a prelungit până la 13 aprilie anularea zborurilor zilnice de la Frankfurt la Teheran din cauza problemelor de securitate.

Comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, a aterizat în Israel joi și urmează să se întâlnească cu șeful de stat major al IDF, Herzi Halevi, la sediul armatei IDF din Tel Aviv, pentru a observa îndeaproape pregătirea ofensivă și apărarea pe mai multe straturi a Israelului și a Statelor Unite și să întărească coordonarea în aceste două zone, ca parte a pregătirilor pentru un potențial atac iranian.

Forțele aeriene israeliene au organizat joi un exercițiu de simulare a atacurilor asupra țintelor situate la o distanță semnificativă de țară, pe fondul amenințărilor iraniene.

Scenariul posibilelor atacuri ale Iranului

Răspunsul „promis” de Iran asupra Israelului s-ar putea manifesta fie prin milițiile sale desfășurate în diverse țări, fie prin lovituri directe, inclusiv rachete balistice și drone, potrivit Jerusalem Post.

O lovitură cu rachete balistice din Iran

Iranul are un arsenal mare de rachete balistice de diferite tipuri și raze de acțiune, unele dintre acestea putând fi trase relativ repede, în timp ce altele au nevoie de timp pentru a se pregăti și a se poziționa. 

Iranul a folosit rachete balistice pentru a viza baza Al-Asad în vestul Irakului, unde are bază SUA, la 8 ianuarie 2020, lansând 22 de rachete. Acestea au vizat și regiunea autonomă Kurdistan, care găzduiește forțele americane și centre militare israeliene.

Iranul a folosit rachetele balistice Fateh 313 și Qiam în atac. Conțineau focoase de peste 450 kg. Posibil ca tot astfel de ținte să aleagă acum Iranul ca „răspuns” la bombardarea consulatului său din Damasc.

O lovitură cu rachete balistice din Irak sau Siria

Iranul a mutat rachete și drone în Irak de câțiva ani. În perioada 2018-2019, milițiile susținute de Teheran din Irak și-au extins controlul în provincia Anbar și posibil să dețină rachete.

Apoi Iranul a creat baza Imam Ali în Siria, lângă Albukamal, la granița cu Irakul. Iranul folosește această zonă pentru a introduce arme prin Siria către Hezbollah.

Provincia Anbar din Irak este cea mai apropiată parte a Irakului de Israel. Este, de asemenea, locul în care Saddam Hussein a plasat rachete Scud în războiul din 1991. Iranul ar putea încerca să plaseze rachete cu rază lungă de acțiune în Irak și să recreeze un „scenariu Saddam”.

În ianuarie 2024, Iranul a efectuat atacuri cu rachete asupra Pakistanului și Siriei, pe motiv că vizează grupuri teroriste, dar a fost un test pentru precizia rachetelor. În Siria, a folosit rachete balistice Kheibar Shekan cu rază lungă de acțiune , 1.450 km, ceea ce o face o armă strategică periculoasă.

Președintele Siriei, Bashar Al-Assad s-a opus acum oricărui atac iranian de pe teritoriul țării, de teama represaliilor.

O combinație de atac cu dronă și rachetă de croazieră

În septembrie 2019, Iranul a efectuat un atac folosind drone și rachete de croazieră, vizând baza Abqaiq din Arabia Saudită. Atacurile au fost efectuate din Iran cu un mix de drone și rachete de croazieră.

A folosit în total 18 drone și șapte rachete, au spus saudiții. Dronele aveau o configurație cu aripă deltă, ceea ce le făcea similare cu dronele iraniene Shahed 136, care sunt acum standard. 

Milițiile proiraniene care folosesc drone sau rachete

Iranul ar putea mobiliza milițiile irakiene pe care le susține pentru a efectua atacuri asupra Israelului. Acest lucru ar oferi Iranului o negație plauzibilă în atacuri.  Grupurile din Irak au vizat forțele americane și au ucis trei americani în Iordania în ianuarie 2024, folosind un atac cu drone.

Iranul are o multitudine de grupuri înarmate și în Siria. Aceștia includ luptători libanezi Hezbollah desfășurați în apropierea Înălțimilor Golan. Hezbollah deține drone iraniene.

Teheranul controlează Fetemiyoun, un grup de șiiți afgani pe care l-a recrutat și  folosit pentru a patrula zonele din apropierea râului Eufrat din Siria.

Citește și: VIDEO Alertă maximă. Război iminent între Iran și Israel. Cele două țări și-au armat rachetele

Gărzile iraniene IRGC conduc grupul. Iranul ar putea transfera arme acestei miliții sau altor miliții și să le operaționalizeze pentru atacuri asupra Israelului. 

Iranul ar putea încerca să efectueze un atac pe mai multe fronturi asupra Israelului folosind grupuri care deja au efectuat atacuri de la 7 octombrie. 

Iranul ar putea încerca să împingă mai mulți dintre partenerii și împuterniciții săi să efectueze atacuri coordonate pe mai multe fronturi. Iranul a încercat deja acest lucru în timpul războiului actual împotriva Israelului. 

Citește și: Israelul, „pus la zid” de „coaliția răului” Rusia-Iran-Hezbollah, după atacul din Capitala Siriei

Hezbollah a tras mii de rachete asupra Israelului, în timp ce Houthi au lansat rachete de croazieră, drone și rachete balistice. Oficialii israelieni au descris acest scenariu ca fiind o amenințare pe șapte fronturi.

Grupul Houthi din Yemen a declarat miercuri seara că provincia de coastă Al-Hudaydah s-a confruntat cu șapte atacuri aeriene din partea SUA și Marea Britanie în decurs de câteva ore, un „mesaj” pentru a nu se implica în răzbunarea Iranului.

Un atac asupra Israelului în alte țări

În ultimele decenii, Iranul a amenințat israelienii, ambasadele israeliene și obiective legate de Israel din alte țări, având un istoric lung în ceea ce privește aceste tipuri de amenințări. Iranul poate decide că țintirea unei ambasade a Israelului în străinătate sau a israelienilor din străinătate este o modalitate mai ușoară de a lovi Israelul.

Răspunsul decisiv al Israelului

„Vom ști să reacționăm foarte repede cu o acțiune ofensivă decisivă împotriva teritoriului oricui ne atacă teritoriul, indiferent unde s-ar afla, în tot Orientul Mijlociu”, a declarat Ioav Galant, ministrul israelian al Apărării.

„Avem această abilitate”, a continuat acesta, precizân că un potențial răspuns israelian ar fi „foarte, foarte eficient, foarte puternic”.

„Unul dintre lucrurile la care excelăm de-a lungul anilor este că inamicul nu știe niciodată ce surprize pregătim.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te