Ministrul Apărării Șoigu ar fi agentul SUA în cercul lui Putin. E la originea unei lovituri de stat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.04.2022 - 15:27
Șoigu ar fi fost „cârtița” americanilor în cercul intim al lui Putin/foto: Kremlin.ru
Reședința lui Șoigu, ca un templu budist/foto: captura you tube
Fiica lui Șoigu cu copilul ei, în culorile Ucrainei/foto: instagram

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, omul care a avut al doilea Cod al arsenalului nuclear după Vladimir Putin, ar fi putut fi „cârtița” americanilor în cercul intim al lui Vladimir Putin.

SHARE

Ipoteza a prins contur când toate sursele din apropierea Kremlinului s-au pus pe treabă pentru a afla unde este al doilea om din stat cu acces la butonul nuclear, după ce acesta a avut ultima apariție publică cu Putin la 27 februarie când i s-a ordonat să pună arsenalul nuclear în alertă maximă.

Acum, când amenințarea nucleară devine tot mai conturată după ce a fost scufundat crucișătorul Moskva, nava-amiral a Flotei Mării Negre, experții militari se întreabă cine ar trebui să fie prezent lângă Putin, dacă acesta va vrea să lanseze un atac nuclear. Fără amprenta lui Șoigu, ar fi imposibil să fie activat sistemul.

Șoigu ar fi organizat o lovitură de stat

O versiune pentru dispariția lui Șoigu este că a fost în spatele unei presupuse lovituri de stat pentru a-l răsturna pe Putin și de aceea va fi judecat pentru trădare și corupție, dacă va supraviețui „problemelor cardiace grave”.

Altă versiune spune că a fost trimis la casa lui de la țară (dacha) în „pijamale”, ceea ce, în termeni cubanezi, înseamnă că a fost înlăturat de la putere și rămâne în arest la domiciliu până se termină o anchetă și se ia o decizie.

Citește și

Rusia plănuiește să bombardeze Kherson cu sisteme Grad și să acuze armata ucraineană

Ministerul rus al apărării: Kievul a angajat 6.824 de mercenari străini. 1.500 sunt din România

Ilia Ponomarev, un politician exilat din Rusia pentru că s-a opus anexării Crimeii, a susținut că Serghei Șoigu, aliatul fidel al lui Putin, a suferit un atac de cord masiv și se află la terapie intensivă, după o tentativă de asasinat.

Iar tentativa de asasinat ar fi survenit în urma complotării pentru o lovitură de stat care să-l înlăture pe Putin. Ancheta despre cre se vorbește în cercurile de putere de la Kremlin este legată de faptul că Statele Unite au fost înaintea tuturor mișcărilor Rusiei, iar Putin este convins că există o „cârtiță” în cercul său intim.

Umilirea apropiaților săi, pe care se baza pentru „operațiunea specială” din Ucraina, în public, la ședința televizată în care i-a tratat ca pe niște copii, nu l-a ajutat să îndepărteze posibilitatea unei lovituri de stat.

Și aici apare figura lui Serghei Șoigu, care până acum a fost unul dintre puținii săi oameni de încredere. El împărtășea cu președintele plăcerea pentru vânătoare și pescuit. De mai multe ori au mers împreună în tundră și se pare că acolo ar fi pus la cale „operațiunea specială” în Ucraina, departe de alte urechi.

Surse din cabinetul lui Șoigu spun că tocmai detalii din acele discuții, aflate de americani, l-au pus pe gânduri pe Putin care l-a și chestionat cu privire la scurgerea de informații către serviciile occidentale, scrie Telegram.

Cârtița pe care toată lumea o vede

Șoigu poate fi o cîrtiță pentru că nimeni nu crede că poate fi. Și nimeni nu crede pentru că are toate caracteristicile unei cîrtițe. Adică se aplică regula: „A nu crede ceea ce este evident”, spun experții.

Şoigu nici nu este rus din punct de vedere etnic. Tatăl său este din etnia Tuvan (centrul Asiei), iar mama lui este ucraineancă. S-a născut într-un sat din apropierea regiunii Mongolia. Acest lucru îl făcea o raritate în cercul interior al lui Putin, care apreciază naționalismul rus și „puritatea” rasei.

Șoigu are un conac de 18 milioane de dolari în regiunea Barvikha, la periferia de vest a Moscovei, care găzduiește elita Rusiei.

Conacul se află pe un teren de 9.000 de metri pătrați și are acoperișuri ușor curbate asemănătoare cu cele ale templelor budiste. Acest lucru a determinat speculații că stilul ales este un omagiu adus pământului natal Tuva, un stătuleț federal de la granița cu Mongolia, care este una dintre puținele regiuni predominant budiste ale Rusiei.

Potrivit înregistrărilor imobiliare publicate de investigatorul șef imobiliar al opozantului lui Putin, Aleksei Navalnîi, Georgi Alburov, fiica lui Șoigu, Ksenia, a devenit proprietara reședinței în noiembrie 2009, când a împlinit 18 ani.

Acum în vârstă de 31 de ani, Ksenia a cauzat o mare dispută la Kremlin, între Putin și Șoigu, după ce prietenii ei au postat pe Instagram o fotografie cu ea și copilul ei în culorile steagului Ucrainei.

Vânătoarea după cârtițe

Odată cu Șoigu, au mai dispărut vreo zece generali, pentru că ar fi furat din banii Armatei și de aceea a fost atât de slab pregătită pentru invazia în Ucraina.

Însă o altă ipoteză arată că aceștia ar fi fost implicați în planul lui Șoigu pentru o lovitură de stat. Iar pierderea ofițerilor de rang superior în luptele din Ucraina ar fi fost o acțiune concertată de a elimina capii invaziei. Scurgeri de informații în timp real ale mișcărilor în teren ale acestor ofițeri au dus la uciderea lor. 

Expertul rus în securitate, Andrei Soldatov, a declarat că ofițerii de la Contrainformații militare au cercetat inițial serviciul secret FSB pentru scurgerile de informații.

Contrainformațiile militare se referă în principal la vânătoarea de cârtițe, la identificarea surselor de scurgeri.

„Putin s-a concentrat pe furnizarea informațiilor către americani despre invazie și de ce informațiile americanilor erau atât de exacte înainte de invazie și de ce americanii știau atât de multe lucruri despre ceea ce va urma”, spune Soldatov.

Cel puțin înainte de invazie, extrem de puțini din cercul intim al lui Putin cunoșteau detalii. Iar cercul s-a restrâns foarte mult în jurul lui Serghei Șoigu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te