În urma unui atac cu drone marine ucrainene, în noaptea de 5 martie, corveta rusă din cadrul proiectului 22160 "Serhiy Kotov" a fost lovită și trimisă spre „fundul” Mării Negre.
Corveta rusească Sergey Kotov de 65.000.000$, scufundată în Marea Neagră după un atac cu drone
Potrivit "Ukrainian Pravda", în spatele acestei operațiuni speciale se află Direcția principală de informații -GUR.
Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a confirmat că în urma unui atac cu drone ucrainene Magura V5 a scufundat nava de patrulare rusă a Flotei din Marea Neagră a Federației Ruse "Sergiy Kotov".
Potrivit informațiilor de pe site-ul SA "Ak Bars Shipbuilding Corporation", la ale cărei instalații a fost construită nava, "Sergiy Kotov" a fost lansată la apă în Kerch, la 29 ianuarie 2021.
Citește și: VIDEO Lecția Ucrainei: Cum să distrugi Flota Mării Negre a Rusiei când nu ai nave de luptă
“Sergey Kotov”, 🇷🇺 fleet’s pride & joy, lighting up the night. Another cheerful video from Ukraine’s HUR. #StandWithUkraine pic.twitter.com/wMZIuxsp1y
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) March 5, 2024
Se raportează că navele din proiectul 22160 au fost proiectate de către JSC "Northern Project and Design Bureau" din Sankt Petersburg.
Nava "Sergey Kotov" era proiectată pentru a „apăra” apele Rusiei
Acestea sunt concepute pentru a efectua un serviciu de patrulare pentru protecția apelor teritoriale, pentru a opri contrabanda și pirateria, pentru a căuta și a oferi asistență victimelor dezastrelor maritime - pe timp de pace, iar pe timp de război - pentru a proteja navele și navele care traversează marea, precum și bazele navelor militare și zonele de apă pentru a avertiza despre atacul diferitelor forțe și mijloace ale inamicului.
Citește și: VIDEO Cum era Flota Mării Negre în propagandă. Acum are cinci nave. Putin a pierdut „lacul rusesc”
Potrivit JSC "Northern PKB", navele din cadrul proiectului 22160, cu un deplasament de cel mult 1.700 de tone, pot rămâne într-o zonă maritimă îndepărtată pentru o perioadă lungă de timp (autonomie - 60 de zile). Acestea pot găzdui confortabil 60 de membri ai echipajului.
Viteza maximă a navelor nu este mai mică de 25 de noduri.
Pentru a crește potențialul de căutare și pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare pe nave, se planifică să fie bazat un elicopter de 12 tone.
Citește și: VIDEO Momentul când drone ucrainene scufundă o navă militară rusă de 70.000.000$ în Marea Neagră
În plus, navele sunt echipate cu arme radiotehnice și hidroacustice, precum și cu contramăsuri radioelectronice. O astfel de navă costă în jur de 65.000.000 de dolari americani.
S-a raportat că, începând cu 2021, pe lângă "Serhiy Kotov", trei nave din proiectul 22160 erau în serviciu în Flota Mării Negre a Federației Ruse - nava principală "Vasily Bykov", prima din seria "Dmytro Rogachev" și a doua din seria "Pavlo Derzhavin".
Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că, în noaptea de 1 august 2023, dronele navale au încercat deja să atace navele de patrulare "Sergiy Kotov" și "Vasily Bykov". Atunci, ocupanții au declarat că ar fi respins atacul și ar fi distrus toate cele trei nave fără pilot ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În dimineața zilei de 14 septembrie 2023, în Evpatoria ocupată au răsunat explozii, Ministerul rus al Apărării a anunțat un atac cu drone asupra Crimeei și o încercare de a ataca nava de patrulare a Flotei Mării Negre "Sergiy Kotov" cu drone navale.
În octombrie 2023, s-a raportat că nava "Pavlo Derzhavin" a fost avariată în Marea Neagră, în apropiere de Sevastopolul ocupat, potrivit Pravda.ua.
Publicul rus a scris că, noaptea, Crimeea ocupată temporar a fost atacată de rachete și drone.
‼️ Russian patrol ship "Sergey Kotov" was destroyed in Crimea
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2024
The Main Intelligence Directorate officially confirmed the destruction of the ship. The agency reports that as a result of an attack by Magura V5 naval drones, the Russian ship was damaged in the stern, starboard and… pic.twitter.com/aqeSYQNFkD
Operatorul rus de trenuri de pasageri către Crimeea ocupată temporar a raportat oprirea trenurilor în zona podului din Crimeea din cauza traficului blocat. Podul a rămas în picioare mai mult de 8 ore.