Lecția Ucrainei: Cum să distrugi Flota Mării Negre a Rusiei când nu ai nave de luptă. Cel mai mare succes al armatei ucrainene este dezmembrarea Flotei Mării Negre a Rusiei, nu cu nave de luptă, pentru că nu are, ci cu „invenții”, plus rachete de precizie.
Rusia a început războiul în Ucraina folosind din plin flota de submarine și nave de suprafață din Marea Neagră pentru a lansa unele dintre cele mai puternice rachete asupra orașelor ucrainene, terorizând populația.
Lecția Ucrainei: Cum să distrugi Flota Mării Negre a Rusiei când nu ai nave de luptă
Apoi, s-a pornit urgia asupra flotei rusești.
Oryx, un site web olandez open-source, cunoscut pentru calculele verificate ale pierderilor de echipamente rusești și ucrainene, a stabilit că 21 de nave de război și un submarin au fost distruse de armata ucraineană.
Statul major al Armatei Ucrainei a raportat distrugerea a 24 de nave rusești și un submarin.
Aceasta înseamnă aproximativ o treime din întreaga Flotă a Mării Negre, care numără 74 de nave și submarine.
Aceste cifre nu includ ambarcațiuni mai mici, cum ar fi bărcile de patrulare de coastă cu pescaj redus sau navele auxiliare.
Analiștii militari admit că este un scor extraordinar pentru o țară care în prezent nu are o flotă.
"Succesul Ucrainei în Marea Neagră anul acesta a fost cu siguranță o surpriză pentru mulți dintre noi. Pe mare, ucrainenii s-au dovedit a fi mult mai inovatori din punct de vedere tehnologic și tactic decât rușii", a spus Michael Petersen, directorul Studiilor Maritime de la Colegiul Naval de Război al SUA, Newport, potrivit rferl.org.
„Ucraina a desfășurat o campanie asimetrică clasică împotriva a ceea ce era un oponent semnificativ mai puternic”, a declarat Mike Plunkett, analist senior la Janes, o companie de cercetare a informațiilor pentru apărare.
Rusia a trecut de la a fi puterea maritimă indiscutabilă în Marea Neagră la a fi blocată înapoi în porțiunea de est și incapabilă să exercite controlul maritim asupra regiunii.
Cum a pierdut Ucraina flota
Înainte de februarie 2022, marina Ucrainei era alcătuită în mare parte din nave de suprafață din epoca sovietică și o infrastructură terestră pe care a moștenit-o la sfârșitul anilor 1990, când Kievul și Moscova au convenit să împartă flota de la Marea Neagră.
Flotele celor două țări au fost găzduite una aproape de alta în Crimeea, inclusiv în principalul port istoric al peninsulei, Sevastopol.
Problemele bugetare ale Ucrainei, împreună cu corupția în achizițiile militare și civile, au făcut ca navele de luptă și navele auxiliare abia să rămână pe linia de plutire.
După ce Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, Ucraina și-a mutat flota funcțională, inclusiv patru corvete și nava amiral, fregata Hetman Sahaidacini, în portul Odesa, spre vest.
Ucraina a început să piardă accesul la celelalte porturi majore ale sale, Berdiansk și Mariupol de pe Marea Azov, în perioada premergătoare invaziei Rusiei.
Rusia a impus o blocare navală a Mării Azov, folosind Podul Crimeea ca o poartă pentru a sufoca trecerea prin strâmtoarea Kerci, singura cale navigabilă care o leagă de Marea Neagră și de lumea de dincolo de Bosfor.
Odată cu debutul invaziei, Ucraina a scufundat hatmanul Sahaidacini din Mikolaiv, un port unde era în curs de reparații. Alte zece nave ucrainene au fost avariate sau scufundate în Marea Neagră.
În cele din urmă, Rusia a impus o blocare virtuală a porturilor Ucrainei, inclusiv a celui mai mare aflat încă sub controlul său, Odesa, cu nave de suprafață blocând navele de marfă străine să încarce și să exporte cereale ucrainene.
Blocada s-a înrăutățit după ce minele plutitoare au intrat în derivă.
În plus, nava amiral a flotei ruse, crucișătorul cu rachete dirijate Moskva, a jucat un rol principal în capturea Insulei Șerpilor, o mică garnizoană de grăniceri ucraineni staționați pe insula situată strategic, la 140 de kilometri sud de Odesa.
Aproape două luni mai târziu, la 13 aprilie, în timp ce Moskva se afla la est de Insula Șerpilor, a fost lovită de ceea ce s-a dovedit a fi două rachete antinavă Neptune lansate de pe uscat.
Nava sa scufundat în mai puțin de o zi, iar cel puțin 18 marinari au fost uciși, deși estimările externe spun că numărul morților a fost probabil semnificativ mai mare.
A fost cea mai mare navă de război rusă sau sovietică care a fost scufundată după al Doilea Război Mondial.
„Doar pentru că adversarul tău nu are o flotă semnificativă, nu presupune că ai libertate completă de mișcare și acțiune pe mare”, a spus Plunkett.
Atacarea docurilor și a navelor andocate
Pentru mulți experți, scufundarea navei amiral de către Ucraina a arătat ingeniozitate și disponibilitate de a-și asuma riscuri.
„Au încercat ceva, a funcționat chiar mai bine decât sperau”, a spus Dmitry Gorenburg, cercetător senior la Centrul pentru Analize Navale, un think tank cu sediul în apropiere de Washington.
„Mă îndoiesc că ucrainenii s-au așteptat vreodată să lovească atât de bine, cu atât mai puțin să scufunde Moskva, dar faptul că au făcut-o a determinat Rusia să-și retragă flota de suprafață departe de Ucraina”, a spus Plunkett.
Cu trei săptămâni înainte de scufundarea navei amiral, la 24 martie 2022, o navă de debarcare numită Saratov a explodat în timp ce era andocata în portul Berdiansk ocupat de ruși.
Ulterior, Ucraina a dezvăluit că a folosit o rachetă balistică Tocika-U cu rază scurtă de acțiune pentru a viza nava.
Alte două nave de debarcare andocate în apropiere în același timp - Cesar Kunikov și Novoceerkassk - au reușit să scape cu pagube minime.
Alte arme furnizate de Occident au susținut și mai mult creativitatea Ucrainei.
În mai 2023, Marea Britanie a anunțat că va furniza Kievului rachete de croazieră Storm Shadow, o rachetă lansată aerian cu o rază de acțiune de 250 de kilometri. Franța a furnizat o versiune franceză a rachetei, cunoscută sub numele de SCALP.
La 13 septembrie, Ucraina a tras o serie de rachete într-un doc de reparații din Sevastopol, distrugând grav nava de debarcare Minsk și un submarin, Rostov-pe-Don.
Facilitățile de reparații ale portului au fost, de asemenea, grav avariate, nemaiputând fi folosite pentru repararea navelor de război și a submarinelor mai mari ale flotei.
Nouă zile mai târziu, avioanele ucrainene au tras mai multe Storm Shadows în sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol.
Autoritățile ucrainene au susținut că zeci de ofițeri au fost uciși sau răniți în atac. Rusia nu a confirmat niciodată bilanțul.
La 26 decembrie, Novocerkassk, care scăpase de atacul din martie 2022 asupra navelor rusești din Berdiansk, a fost lovită și, conform informațiilor, scufundată în timp ce era acostată la un doc de reparații în portul Feodosia din estul Crimeei.
Atacul a fost cu rachete Storm Shadow sau SCALP.
Se pare că nava avea un echipaj de 77 de persoane în momentul scufundării. Până la 12 februarie, 33 de marinari au rămas dispăruți, potrivit bloggerilor ruși de război. Ministerul Apărării nu a făcut public niciun număr oficial.
Drona de mare, invenția de succes a Ucrainei
Obligați de situație, ucrainenii au inventat o altă armă navală puternică: drona maritimă fără pilot, în esență o barcă de mare viteză, fără pilot, plină de explozibili.
Autoritățile ucrainene au anunțat public eforturile de a dezvolta astfel de arme în noiembrie 2022.
Prima navă vizată de o dronă maritimă a fost Olenegorski Gorniak, împrumutată de la Flota de Nord. Gorniak a fost grav avariată la 4 august 2023, când se afla în Novorossiisk, un port de la Marea Neagră la 425 de kilometri est de Sevastopol.
Trei luni mai târziu, serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că alte două nave de debarcare au fost avariate și posibil scufundate în apropiere de Ciornomorske, pe coasta de vest a Crimeei.
Februarie 2024 a fost o lună capitală pentru flota rusă de la Marea Neagră. La 1 februarie, corveta cu rachete ghidate Ivanoveț a fost atacată și scufundată în timp ce era ancorată în vestul Crimeei.
13 zile mai târziu, Ucrainenii au scufundat Cesar Kunikov, care, la fel ca Novocerkassk, a scăpat de atacul în martie 2022.
Kunikov ar fi a cincea navă de debarcare din clasa Ropucea, relativ noi.
La 15 februarie, mai mulți bloggeri militari ruși au raportat că amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre, a fost destituit.
Șeful agenției de informații militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat mai târziu că drona ucraineană proprie numită MAGURA-V a fost responsabilă de atac.
Citește și: Seism în flota rusă a Mării Negre. Comandantul a fost demis. Acum 5 luni, se credea că a murit
Celelalte flote ale Rusiei - Flota de Nord, Flota Pacificului - rămân instrumente puternice pentru Kremlin. Acestea au jucat un rol cheie în transportul personalului și al armamentului către Siria, unde forțele ruse au contribuit la înclinarea balanței în favoarea regimului sirian al lui Bashar al-Assad.
Submarinele Rusiei, în special cele cu rachete balistice cu capacitate nucleară, sunt ascunse și rămân un arsenal de temut.
„Cu toate pierderile suferite de la începutul războiului, Marina Rusă este departe de a fi învinsă și încă reprezintă o provocare semnificativă pentru marinele NATO”, a spus Plunkett. „Deci nu, Marina Rusă este departe de a fi moartă, chiar dacă a suferit în Marea Neagră”.
Citește și: VIDEO Cum era Flota Mării Negre în propagandă. Acum are cinci nave. Putin a pierdut „lacul rusesc”
Și din păcate, succesul Ucrainei pe mare are un efect redus asupra cursului războiului de la sol și, cu siguranță, nu va câștiga războiul terestru.
Însă succesul asupra Flotei Mării Negre a Rusiei poate fi aplicat, în sens negativ, în Marea Roșie, unde navele de marfă și cele militare sunt atacate de rebelii huthi din Yemen. Nici ei nu au marină, dar au rachete și drone furnizate de Iran.
Pe de altă parte, Taiwanul urmărește îndeaproape tacticile Ucrainei pentru a face față, la un moment dat, invaziei amfibii chineze.