Nava de recunoaștere Ivan Khurs a fost atacată de trei drone, a raportat canalul Rybar Telegram, afiliat Ministerului rus al Apărării.
Ivan Khurs (Proiect 18280) este o navă de recunoaștere unică a Flotei Marea Neagră. Există doar două în întreaga flotă a Rusiei. A fost lansată în 2017 și pusă în funcțiune în 2018.
Cea mai modernă navă de război spion a Rusiei, atacată de drone în Marea Neagră
Nava din clasa Iuri Ivanov se afla în apele internaționale din Marea Neagră, la aproximativ 40 de mile marine la nord de strâmtoarea Bosfor în momentul atacului.
Nava este echipată cu diverse sisteme de recunoaștere radio și război electronic, precum și cu sisteme de comunicații pentru a facilita gestionarea flotei.
Nava are un echipaj de 120 de persoane.
„Există motive să credem că dronele au fost lansate de pe o navă civilă comercială”, scrie canalul Telegram, ce a precizat că nava rusească a respins atacul și nu a suferit pierderi.
Canalul Telegram a susținut mai târziu că nava a fost atacată de pe o navă care transporta cereale - dar acest lucru a fost contestat de surse rusești, potrivit defence-ua.com.
Informațiile despre atac au survenit după ce pe rețelele de socializare au fost postate fotografii cu fum dens deasupra Podului Kerci, ceea ce a stârnit suspiciuni că acesta a suferit un nou atac.
Podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar, a fost redeschis miercuri după ce a fost închis timp de câteva ore pentru „exerciții”, a declarat un oficial din administrația susținută de Rusia din Crimeea.
„Podul Crimeii este închis din cauza unui exercițiu care se desfășoară în zonă”, a declarat șeful Crimeii anexate, Serghei Aksionov, numit de Putin.
Rușii au mutat documente militare și echipamente de criptare din Crimeea ocupată
În ultimele zile, Rusia a interzis toate camioanele de pe pod, invocând „preocupări de securitate”.
Citește și: „Planul de pace” al trimisului Chinei la Kiev: Înghețarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean
La 3 mai, o lovitură cu dronă a declanșat o explozie uriașă la un depozit de petrol din apropierea podului, stârnind suspiciuni că forțele armate ucrainene ar putea încerca să efectueze o nouă lovitură.
Potrivit pravda.com.ua, așteptându-se la noi atacuri, rușii au mutat documente militare și echipamente de criptare din Crimeea ocupată, a informat serviciul de presă al Centrului Național de Rezistență.
Citește și: Grupul Bilderberg sub „sabia” războiului. Șeful NATO, Dmitro Kuleba, invitați la reuniunea secretă
„Rușii transportă documentație secretă din peninsulă. La începutul lunii mai, rușii au dus documentație militară din Crimeea ocupată temporar pe teritoriul Federației Ruse. Au mutat și echipamentele de criptare de la organele militare de comandă și control ale Forțele Armate Ruse.”