Bulgaria percepe Flota Rusă a Mării Negre ca pe o amenințare directă. În consecință, a decis să cumpere rachete care să descurajeze prența navelor Rusiei în zonele maritime unde Bulgaria are interese comerciale.
După ce și-a închis reprezentanța în Bulgaria în vara anului 2019 din cauza înfrângerii în cursa pentru următorul tip de avioane de luptă pentru Forțele Aeriene bulgare, gigantul suedez din domeniul apărării Saab a anunțat în mod surprinzător și oficial în această săptămână "revenirea" sa pe piața bulgară.
Vicepreședintele pentru Europa Centrală și de Est, Krasimira Stoianova, a anunțat intenția corporației de a concura în cel puțin trei licitații de "mai multe milioane de dolari" pentru modernizarea forțelor armate bulgare.
Bulgarii își iau rachete anti-navă ca să îi alunge pe ruși din Marea Neagră. Ce face România?
Acestea includ retehnologizarea armatei cu noi sisteme de rachete anti-navă de coastă, achiziționarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și achiziționarea de noi sisteme antitanc portabile pentru nevoile forțelor pentru operațiuni speciale.
După încheierea contractului interstatal cu SUA pentru achiziția de vehicule de luptă Stryker, alte două contracte militare majore sunt în prezent pe ordinea de zi - pentru noi radare cu trei coordonate și pentru piese de artilerie autopropulsate avansate.
Potrivit unor surse din cercurile militare, motivul cel mia important pentru activarea corporației suedeze în Bulgaria este o oportunitate potențială deschisă de situația din Marea Neagră de a vinde rachetele sale anti-navă RBS-15, scrie Kapital.bg
Cum îi îndepărtăm pe ruși de pe coasta noastră?
Motivul interesului armatei bulgare pentru acest rachetele anti-navă este tentativa de vara trecută de blocare navală rusă a zonei economice bulgare exclusive din Marea Neagră.
Atunci, amiralii lui Putin au lansat nesfârșite „exerciții cu muniție reale" în imediata vecinătate a apelor bulgare pentru a încerca să blocheze transportul maritim comercial al Ucrainei.
Astfel, în septembrie, conducerea politică a Bulgariei a început să ia în considerare diverse opțiuni pentru a emite un avertisment fără echivoc și a-i alunga pe ruși din zona noastră economică maritimă.
"În acest moment nu vedem o amenințare directă la adresa porturilor bulgare, dar la forță se răspunde cu forță. De aceea, am început să cumpărăm rachete pentru paza de coastă, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele noastre de la Marea Neagră", scria atunci premierul Nikolai Denkov.
Primul ministru a dat instrucțiuni armatei să forțeze achiziționarea de complexe de rachete de coastă, iar șeful apărării, amiralul Emil Evtimov, și conducerea marinei militare au propus rapid opțiunea de a cumpăra rachete suedezo-germane RBS-15.
O astfel de rachetă costă între 600.000 și 1.000.000$.
Ce face România?
Deocamdată, nu am resimțit un pericol iminent rusesc la Marea Neagră. România are în vedere achizția de rachete dar de alt tip, calibru și pentru alte misiuni.
Astfel, Compania Naţională Romtehnica, aflată în coordonarea MapN şi care acţionează ca interfaţă între industria românească de apărare şi partenerii externi, a încheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru cumpărarea de rachete antitanc.
Valoarea totală a achiziţiei se ridică la peste 358 milioane lei plus TVA, adică mai mult de 426 milioane lei cu tot cu taxă.
Acordul-cadru de furnizare de rachete antitanc a fost semnat cu compania Eurospike GmbH, înregistrată în Germania.
Citește și: România investește sute de milioane de lei pentru achiziția de rachete antitanc germano-israeliene
Newsweek a scris că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, informează un comunicat al MApN.
În cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, care utilizează principiile Iniţiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziţiona 200 de rachete PAC-2 GEM-T.
MApN a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale Armatei României fiind de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS.
Citește și: România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. Costul e de 1,09 miliarde €