România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. Costul e de 1,09 miliarde €

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.01.2024 - 17:58
România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. Costul e de 1,09 miliarde € - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. MApN achiziționează 200 de rachete, iar costul e de 1,09 miliarde euro.

SHARE

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, informează un comunicat al MApN.

România se înarmează cu rachete Patriot care ating ținte la 160 km. Costul e de 1,09 miliarde €

În cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, care utilizează principiile Iniţiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziţiona 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

MApN a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale Armatei României fiind de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS.

Citește și: VIDEO Un convoi de blindate rusesc, spulberat într-un atac în Harkov. Rușii abia au scăpat cu fuga

"Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

El a adăugat că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, MApN va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie.

"România îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE şi contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spaţiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate", a subliniat ministrul.

Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA) a semnat un contract de achiziţionare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

Conform MApN, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG, Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Citește și: România „s-a aliat”cu Germania, Spania și Olanda ca să cumpere rachete Patriot. Contract de miliarde

Sistemul Patriot acoperă o suprafață de aproximativ 68 de kilometri. Radarul său poate urmări până la 50 de ținte și poate angaja cinci dintre ele simultan.

În funcție de versiunea utilizată, rachetele interceptoare pot atinge o altitudine de peste 2 kilometri și pot atinge ținte de până la 160 de kilometri distanță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te