VIDEO Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii. Rusia intră în apărare

DE Adina Mutăr | 17.03.2024 - 18:25
Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii - Foto: Profimedia Images (imagine cu carcater ilustrativ)

Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii. Rusia intră în apărare. Ucraina a lansat peste noapte un val masiv de lovituri cu drone, care a forțat Podul Crimeei să închidă, iar zborurile din Moscova au fost suspendate.

SHARE

Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii. Rusia intră în apărare. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Flotei Mării Negre să consolideze protecția bazelor sale și să efectueze exerciții regulate. 

În timpul unei vizite în Ucraina, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, și comandantul armatei, Antony Radakin, au sfătuit conducerea superioară și comandanții militari ai Ucrainei cu privire la strategia de război împotriva Federației Ruse, potrivit European Pravda.

Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii

Shapps și Radakin s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, ministrul Apărării, Rustem Umierov, și noul comandant șef, Oleksandr Sîrski.

Radakin l-a sfătuit pe Sîrski să nu se concentreze prea mult pe luptele terestre, să fortifice pozițiile câștigate și să atace Crimeea continuu.

Comandantul armatei britanice a petrecut doi ani dezvoltând o strategie ucraineană bazată pe doctrina militară occidentală și pe nevoia de a avansa pe uscat, în aer și pe mare.

Radakin, în special, este implicat activ în dezvoltarea unei Marine ucrainene care îndeplinește standardele NATO.

El merge pe nave ușoare de luptă și drone capabile să restrângă Rusia în Marea Neagră, protejând în același timp rutele maritime vitale pentru exporturile ucrainene.

Potrivit articolului, în timpul unei întâlniri la Palatul Mariinski, Shapps și Radakin i-au sfătuit pe comandanții ucraineni să renunțe la planurile pentru o ofensivă de front în favoarea menținerii apărării pe fronturile de nord și de est și, dacă este necesar, să se retragă în poziții mai avantajoase pentru a-i ține departe pe invadatorii ruși. 

Oficialii britanici speră că acest lucru le va permite ucrainenilor să-și concentreze eforturile asupra Mării Negre și Crimeei, unde au dat lovituri semnificative cu ajutorul rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune în ultimele șase luni.

Dacă Rusia a dominat cândva Marea Neagră, acum influența sa a scăzut. Ministerul Regatului Unit al Apărării consideră că, pentru prima dată de la războiul Crimeei, Rusia nu poate opera liber în regiunea Mării Negre.

Radakin consideră că succesului Ucrainei în 2024 constă în atacurile asupra Crimeei și asupra flotei ruse, și că acestea, plus distrugerea navelor de război rusești, în special a submarinelor, au lovit chiar miezul „mentalității ruse”. 

Shapps a subliniat importanța ca Putin să înțeleagă că pierde Crimeea și Marea Neagră.

El a declarat că timp de aproape 200 de ani, Flota Mării Negre a avut ocazia să desfășoare exerciții în Marea Neagră.

Cu toate acestea, în urma unei serii de atacuri reușite ale Forțelor Armate ucrainene, în prezent nu există nave de război în Marea Neagră. Shapps consideră că acest lucru demonstrează amploarea succesului ucrainean în Crimeea.

Potrivit articolului, Grant Shapps a fost forțat să anuleze o vizită la Odesa din cauza avertismentelor informațiilor despre amenințarea actuală cu rachete din Rusia.

Șoigu, vizită de urgență în Crimeea

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat Crimeea duminică, 17 martie, unde a primit rapoarte de la comandamentul Flotei Mării Negre (BSF).

Citește și: Macron trimite trupe la Odesa. „România, Moldova, Polonia, în pericol imediat dacă pierdem Ucraina”

El a dat ordine pentru apărare împotriva atacurilor ucrainene care au distrus sau  avariat 28 de nave ale BSF rusești, potrivit Kyiv Post.

Șoigu le-a spus marinarilor că este prioritar ca „atât ziua, cât și noaptea, să efectueze un antrenament constant pentru a respinge atacurile teroriste inamice”, precum și „să sporească capacitatea de supraviețuire a navelor și securitatea infrastructurii în zona de responsabilitate a flotei”. 

Citește și: Flota rusă de miliarde de $ scufundată cu armament NATO. Se internaționalizează războiul

El a ordonat instalarea de sisteme de mitralieră de mare calibru și putere de foc suplimentară” pe navele sale de război din Marea Neagră „pentru a învinge dronele inamice”.

La 11 martie, surse ale Kyiv Post au confirmat că amiralul Nikolai Ievmenov, comandantul șef al Marinei ruse, a fost forțat să demisioneze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te