VIDEO Act de „piraterie” în Marea Neagră, aproape de România. Armata rusă descinde pe o navă civilă

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.08.2023 - 16:19
Armata rusă descinde în forță pe o navă civilă - Foto: Profimedia Images
Armata rusă descinde în forță pe o navă civilă - Foto: Profimedia Images
Armata rusă descinde în forță pe o navă civilă = Foto: Profimedia Images
Armata rusă descinde în forță pe o navă civilă = Foto: Profimedia Images

Războiul pare că s-a mutat pe Marea Neagră, după ce armata rusă a descins pe navă civilă ce ar fi urma să transporte marfă din Ucraina. Kievul a vorbit de un act de piraterie comis de armata lui Putin.

SHARE

Ucraina a calificat acostarea de către Rusia a unei nave de marfă în Marea Neagră duminică drept "un atac deliberat" și "un act de piraterie”. Este recentă confruntare pe mare de la denunțarea de către Rusia a unui acord cheie privind cerealele luna trecută, arată CNN.

Moscova a declarat că a oprit nava, o navă de marfă sub pavilion Palau numită Sukra Okan, pentru a se asigura că nu transporta "bunuri interzise" către Ucraina.

Ucraina a cerut comunității internaționale să declare acțiunile Rusiei ca fiind o crimă.

Act de „piraterie” în Marea Neagră. Armata rusă descinde în forță pe o navă civilă

"Atacul deliberat de astăzi și inspecția forțată de către Rusia a navei civile internațional Sukru Okan, care se îndrepta spre portul ucrainean Izmail, reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional al mărilor, un act de piraterie și o crimă împotriva navelor civile ale unei țări terțe în apele altor state", a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodymyr Zelensky.

Podolyak a cerut ca toți cei implicați în incident să fie identificați și a cerut comunității internațională să recunoască "natura crimei". Între Izmail și Brăila sunt 50 kilometri.

"Ucraina va trage toate concluziile necesare și va alege cel mai bun răspuns posibil", a spus el.

Context:

În săptămânile care au trecut de când Moscova a renunțat la un acord care permitea trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, atât Rusia, cât și Ucraina au lansat atacuri asupra unor obiective maritime și portuare.

La începutul acestei luni, drone maritime ucrainene au atacat o bază navală importantă din Rusia. Câteva ore mai târziu, Kievul a lansat un atac asupra unuia dintre cele mai mari petroliere rusești.

La rândul său, Moscova a bombardat infrastructura portuară cheie cu lovituri în sudul Ucrainei, limitându-i și mai mult capacitatea de a face exporturi.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că navele care navighează spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate ținte militare, în timp ce Ucraina a declarat că orice atac asupra unor ținte rusești pe mare va fi justificat pentru că are loc în apele teritoriale ale Kievului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te