VIDEO 1.000 de tractoare asediază și blochează Parisul. Ripostă cu 15.000 de polițiști și blindate

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.01.2024 - 18:15
VIDEO 1.000 de tractoare asediază și blochează Parisul. Ripostă cu 15.000 de polițiști și blindate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
VIDEO 1.000 de tractoare asediază și blochează Parisul. Ripostă cu 15.000 de polițiști și blindate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Fermierii francezi se îndreaptă cu tractoarele spre Paris, nemulțumiți de concesiile făcute de premierul Gabriel Attal. 1.000 de tractoare vor bloca Parisul în zilele următoare. Autoritățile ripostează cu 15.000 de polițiști și blindate.

SHARE

Fermierii francezi se îndreaptă cu tractoarele spre Paris, în timp ce încep să își pună în aplicare amenințarea de a bloca capitala Franței pentru o perioadă nedeterminată, în urma unei dispute privind condițiile de muncă.

VIDEO 1.000 de tractoare asediază și blochează Parisul. Ripostă cu 15.000 de polițiști și blindate

Protestatarii au respins concesiile făcute de premierul Gabriel Attal la sfârșitul săptămânii și au promis să "asedieze" Parisul prin paralizarea celor șapte autostrăzi principale care duc în oraș până la începutul după-amiezii. 

Se așteaptă ca cel puțin 1.000 de tractoare să fie folosite în blocaj. Se așteaptă ca acestea să rămână la o distanță de 20-25 km de centrul orașului, cu scopul de a restricționa accesul în și dinspre acesta. 

Citește și: FOTO Germania, în criză. S-a trezit cu 100.000 de tractoare şi bălegar, pe străzi. Care este motivul

Acest lucru ar putea perturba accesul la aeroportul Charles de Gaulle-Roissy din nordul orașului și la aeroportul Orly din sud, precum și la principala piață de alimente proaspete din regiune, la Rungis.

Autoritățile îi sfătuiesc pe șoferi să anuleze sau să amâne toate deplasările rutiere neesențiale. Fermierii, în special miile de producători independenți din țară, spun că sunt sugrumați de birocrația și reglementările UE și franceze și susțin că modul tradițional de viață rurală se confruntă cu colapsul.

Aceștia cer prețuri mai corecte pentru produse, continuarea subvențiilor pentru motorina agricolă folosită pentru tractoarele și alte vehicule și ajutor financiar pentru agricultorii biologici.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declarat că 15.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în Paris și în alte orașe în care au loc proteste și pentru a menține deschis accesul la aeroporturi și la Rungis. 

Mai mulți lideri ai sindicatelor agricultorilor au cerut membrilor să exercite o presiune maximă asupra guvernului în această săptămână, în special în perioada premergătoare discursului lui Attal în parlament, marți, în care va prezenta programul politic al guvernului său. 

În sud-vestul Franței, protestatarii au continuat să blocheze drumurile în afara Pau, Bayonne și Agen în weekend, iar fermierii au planificat să asedieze Lyon începând de luni după-amiază. Fermierii au început, de asemenea, să blocheze accesul la stațiunile de schi din Pirinei. 

Arnaud Rousseau, liderul principalului sindicat agricol, FNSEA, a declarat că campania și blocajele vor continua cel puțin până cel puțin joi, când președintele Emmanuel Macron se va alătura altor lideri pentru o reuniune a Consiliului European. 

Luni dimineață, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că vor exista noi anunțuri referitoare la proteste în termen de 48 de ore și că se va deplasa la Bruxelles în această săptămână.

Citește și: Șoseaua Afumați, blocată de protestul transportatorilor. Ce autobuze au traseul deviat?

Continuăm să lucrăm cu reprezentanții lor (...) lucrăm cu ei pentru a propune un anumit număr de măsuri care să arate voința guvernului de a aborda criza", a declarat Fesneau la televiziunea franceză.

Guvernul francez a fost luat prin surprindere de profunzimea furiei agricultorilor. În urmă cu câteva luni, tinerii fermieri au răsturnat indicatoarele rutiere din orașe și sate în semn de protest, dar acțiunile s-au intensificat în ultima săptămână, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te