„Viață extraterestră” descoperită sub stratul de gheață din Antarctica. „Nu trebuia să fie acolo”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.01.2024 - 14:22
„Viață extraterestră” descoperită sub stratul de gheață din Antarctica. „Nu trebuia să fie acolo” - Foto: X/ @newscientist

„Viață extraterestră” descoperită sub stratul de gheață din Antarctica. „Nu trebuia să fie acolo”. O echipă de biologi de la British Antarctic Survey a făcut o descoperire uluitoare sub stratul gros de gheață din Antarctica.

SHARE

Această descoperire remarcabilă ne pune la încercare înțelegerea modului în care anumite animale pot supraviețui în medii extreme, departe de lumina soarelui.

„Viață extraterestră” descoperită sub stratul de gheață din Antarctica. „Nu trebuia să fie acolo”

James Smith și Paul Anker au forat prin platoul de gheață Filchner-Ronne, cu o grosime de 900 de metri, în căutarea noroiului de pe fundul mării. În mod surprinzător, au descoperit un bolovan înconjurat de animale, inclusiv 16 bureți și 22 de creaturi neidentificate.

Este prima dată când organisme de acest gen au fost găsite sub o calotă de gheață în Antarctica.

Specialiștii sunt uluiți de această descoperire, deoarece aceste animale se află la o distanță considerabilă de sursele obișnuite de nutrienți. Este posibil ca acestea să supraviețuiască datorită nutrienților transportați de apa de -2°C.

Citește și: Ce a descoperit un fermier în timp ce își ara terenul. A început să sape și a alertat autoritățile

Hrana bureților vine probabil de la o distanță și mai mare, spune Griffiths. Având în vedere ceea ce știm despre curenții oceanici din zonă, cea mai apropiată sursă de lumină solară pare să fie la 600 de kilometri distanță.

Nu este încă clar dacă animalele care se agață de stânci sunt noi pentru știință, cât timp trăiesc - unii bureți de sticlă din Antarctica au o vechime de peste 10.000 de ani - sau cât de des se hrănesc, fie o dată pe an, un deceniu sau un secol.

„Este mai complicat decât am crezut”

Dar există semne că viața de pe acest singur bolovan nu este singulară: filmarea a surprins, de asemenea, un singur burete pe o altă stâncă din apropiere.

Descoperirea este semnificativă deoarece sugerează că viața în cele mai dure medii din Antarctica este mai adaptabilă și mai diversă decât se credea.

Citește și: Ce au descoperit medicii în intestinele unui pacient. Au rămas șocați. „Era vie”

"Am descoperit că acesta nu este un cimitir în care se agață câteva lucruri, ci este mai complicat decât am crezut", spune Griffiths. Pe măsură ce calotele de gheață se prăbușesc într-o lume care se încălzește, specii precum cele găsite pe bolovan s-ar putea dovedi incapabile să răspundă la schimbările rapide.

Învățând mai multe despre modul în care organismele s-au adaptat la casa lor înghețată, departe de hrană, ne-ar putea oferi, de asemenea, indicii despre cum a evoluat viața cum a evoluat viața în timpul unei perioade de "Pământ cu bulgăre de zăpadă", acum sute de milioane de ani, în care planeta era acoperită de gheață în timpul, potrivit newscientist.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te