Val de COVID în Papua Noua Guinee: Australia cere acces de urgenţă la un milion de doze de vaccin

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.03.2021 - 09:50
Australia a cerut AstraZeneca şi Uniunii Europene acces de urgenţă la un milion din dozele de vaccin pe care le-a achiziţionat. / Foto: politico.eu

Australia a cerut AstraZeneca şi Uniunii Europene acces de urgenţă la un milion din dozele de vaccin pe care le-a achiziţionat pentru a le livra în Papua Noua Guinee, confruntată cu un val de COVID-19, relatează AFP.

SHARE

Premierul Scott Morrison a declarat că doreşte să utilizeze aceste doze, pe care Australia le-a comandat şi le-a plătit, pentru a ajuta Papua Noua Guinee, situată la nord de Australia, să lupte împotriva coronavirusului.

"Adresăm o cerere formală către AstraZeneca şi autorităţile europene pentru a avea acces la un milion de doze din comanda noastră la AstraZeneca, nu pentru Australia, ci pentru Papua Noua Guinee, o ţară în curs de dezvoltare care are nevoie disperată de aceste vaccinuri", a declarat Morrison pentru jurnalişti la Canberra.

"Am semnat un contract pentru aceste doze, le-am plătit. Şi vrem să vedem că aceste vaccinuri ajung aici, astfel încât să putem sprijini vecinul nostru cel mai apropiat, Papua Noua Guinee, pentru a-şi satisface nevoile de vaccinare", a adăugat el.

Citește și:

COVID Filipine intră în LOCKDOWN

Italia a blocat o livrare de vaccinuri AstraZeneca produse pe teritoriul european şi destinate Australiei

Demersul Australiei intervine în momentul în care Italia a blocat la începutul lunii martie o livrare de vaccinuri AstraZeneca produse pe teritoriul european şi destinate Australiei. Roma a justificat această măsură menţionând "lipsa persistentă de vaccinuri şi întârzierile de aprovizionare de la AstraZeneca" în UE şi Italia.

Citește și:

Al treilea val Covid 19 în Europa, cu variante noi. Mulți pacienți la terapie intensivă

Papua Noua Guinee, una dintre cele mai sărace ţări din Pacific, a înregistrat oficial peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 la opt milioane de locuitori de la 1 martie, o dublare a numărului total de infecţii de când boala a ajuns în această ţară în urmă cu un an. În plus, lentoarea procesului de testare provoacă îngrijorări că virusul se răspândeşte mult mai rapid în rândul populaţiei, iar oficialii au avertizat că sistemul de sănătate fragil al ţării se luptă să facă faţă epidemiei. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.