Europa, între ciocan și nicovală
''Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi'', a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.
Citește și: EXCLUSIV Cel mai cunoscut veteran SUA ce luptă în Ucraina. A eliberat Bucea. A pierdut 40 camarazi
Ea a semnalat că ''tranziţia verde şi digitală'' va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene.
Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.
Citește și: 800 milioane lei datoriile Termoenergetica. Semnal de alarmă către Primăria București: Frig la iarnă
Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, laudă Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.
Dar ''vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea'', aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.
Citește și: Primăria Iași „sparge” 10 milioane € pentru reabilitarea a 10 ha de spaţiu verde: După blocurile gri
''Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere'', a concluzionat ea, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară ce are programe de extracţie a pământurilor rare.