Umilință totală pentru Putin. „Invazia” ucraineană în Kursk, de neoprit. Convoaie rusești, distruse

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.08.2024 - 15:21
Umilintă totală pentru Putin. „Invazia” ucraineană în Kursk, de neoprit. Convoaie rusești, distruse - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Umilintă totală pentru Putin. „Invazia” ucraineană în Kursk, de neoprit. Convoaie rusești, distruse - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Umilință totală pentru Putin. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat vineri situația din regiunea Kursk drept urgență la nivel federal, după ce, miercuri, guvernatorul interimar local a instituit starea de urgență în zonele din apropierea frontierei cu Ucraina.

SHARE

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a recunoscut că situația rămâne extrem de complicată, după ce trupele ucrainene au pătruns marți și nu au putut fi respinse nici până acum.

Umilință totală pentru Putin. „Invazia” ucraineană în Kursk, de neoprit. Convoaie rusești, distruse

"A fost creat un sistem pentru a oferi asistență persoanelor strămutate forțat", a scris Smirnov pe Telegram. Așa zisa asistență constă într-un ajutor de 10.000 de ruble, aproximativ 113 dolari pentru fiecare rus care fuge din calea ucrainenilor.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că operațiunea de respingere a trupelor ucrainene este în curs. "Forțele armate ale Federației Ruse continuă să respingă tentativa forțelor armate ale Ucrainei de a invada teritoriul Rusiei", se arată într-un comunicat, fără să fie susținut de nicio dovadă în acest sens. Reamintim că în timpul invaziei, Putin a fost „informat” în cadrul Consiliului de Securitate că „Rusia a oprit un atac ucrainean la graniță”.

Potrivit ministerului, trupele ruse ar fi împiedicat avansarea ucrainenilor mai adânc în regiunea Kursk și au atacat militari ucraineni în apropierea a patru localități și în vestul orașului Sudja. Armata rusă susține că ucrainenii au pierdut până la 945 de soldați și peste 100 de vehicule blindate, cifre neconfirmate de alte surse.

Citește și: VIDEO Baza aeriană Lipetsk din Rusia, unde sunt ținute avioanele Su-34, MiG-29, Su-25, în flăcări

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a raportat că forțele ucrainene au avansat până la 35 de kilometri în adâncimea regiunii Kursk. Grupuri de soldați ucraineni au înaintat spre Kromskie Biki și Moliutino, la 17 kilometri sud-est de Lgov și la 48 de kilometri sud-vest de centrala nucleară Kursk.

Peste 100 de soldați ruși s-au predat până acum de la declanșarea „invaziei” ucrainene în Rusia.

În nord-vest, forța de atac ucraineană a cucerit Novoivanovka și a avansat spre Korenevo, unde luptele au continuat, iar în est a ajuns la Martinovka. ISW susține că grupuri de blindate ucrainene profită de densitatea scăzută a militarilor ruși din regiune, reușind să ocolească fortificațiile rusești și să avanseze în adâncimea teritoriului Federației Ruse.

Citește și: VIDEO Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”

Unități ucrainene mai mari operează în apropierea frontierei și consolidează poziții, însă nu este clar dacă orașul Sudja este complet sub control ucrainean. Trupele ucrainene au cucerit mai multe sate din zonă.

Potrivit portalului ucrainean DeepState, 13 camioane rusești care transportau rezerve către Kursk au fost distruse în Oktiabrskoe. Videoclipuri geolocalizate arată vehiculele distruse și trupurile soldaților ruși.

O înregistrare video verificată de Reuters arată un convoi de camioane militare rusești incendiate pe o autostradă din Kursk, unde forțele ucrainene avansează. În imagini apar 15 camioane, inclusiv unul marcat cu litera Z, simbol al "operațiunii militare speciale" a Rusiei în Ucraina.

DeepState a fost prima sursă ucraineană majoră care a publicat detalii suplimentare despre operațiune. Majoritatea surselor ucrainene și oficiale păstrează tăcerea cu privire la incursiune.

Potrivit Forbes, incursiunea ucraineană din Kursk implică cel puțin trei brigăzi, fiecare cu aproximativ 2.000 de militari: brigăzile 22 și 88 mecanizate și brigada 80 de asalt aerian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te