VIDEO Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.08.2024 - 12:39
Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum” - Foto: X/front_krainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum” - Foto: X/front_krainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”. Invazia de către Ucraina a regiunii Kursk din Rusia, aflată acum la a treia zi, pare să câștige avânt.

SHARE

Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”.

O sursă cu cunoștințe directe despre operațiunea Ucrainei în Kursk a declarat pentru The War Zone că cel puțin 2.000 de soldați ucraineni au fost dislocați, cu mai multe afluxuri în fiecare zi.

Au apărut mai multe videoclipuri cu forțele ucrainene în interiorul Kurskului în vehicule purtând triunghiul alb distinctiv, un simbol al acestei operațiuni.

Invazia Ucrainei în Rusia, ziua a treia. „Învățați imnul nostru și pregătiți-vă de referendum”

Ucraina și-a asigurat suficient teritoriu pentru ca elicopterele sale să zboare în Kursk, ceva ce, în mod normal, ar fi puțin probabil pentru operațiuni obișnuite, având în vedere cât de vulnerabile sunt acestea la sistemele de apărare aeriană.

În timp ce Ministerul rus al Apărării continuă să susțină că trupele sale țin linia împotriva acestei ofensive, unii corespondenți de război militari ruși spun că forțele ucrainene luptă la 20 de mile nord de graniță și construiesc o rețea logistică pentru a menține fluxul de personal și echipamente.

Ambele părți primesc ajutor extern, foștii luptători ai Companiei militare private Wagner ajutând forțele rușilor și Legiunea georgiană oferindu-se voluntar de partea Ucrainei.

În ciuda dovezilor din ce în ce mai mari care arată contrariul, Ministerul Apărării din Rusia declară că are situația sub control.

„Unitățile Grupului de Forțe Sever, împreună cu unitățile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, continuă să elimine formațiunile armate AFU din districtele Sudja și Korenevo din regiunea Kursk imediat adiacente graniței dintre Rusia și Ucraina”, a susținut Ministerul Rusiei pentru Telegram joi, potrivit War Zone.

„În cele 24 de ore, acțiunile active ale Forței de Acoperire a Frontierei de Stat, împreună cu unitățile de frontieră, unitățile de întărire și rezervele sosite, loviturile aeriene și cu rachete și focul de artilerie au împiedicat inamicul să avanseze. Încercările unităților separate de a ajunge la adâncimea teritoriilor în direcția Kursk au fost dejucate.”

Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene nu a comentat încă operațiunea specială din Kursk, dar a remarcat că Rusia a „intensificat utilizarea aviației în zonele de frontieră ale regiunii Sumi, efectuând 16 lovituri aviatice cu utilizarea a 23 de bombe controlate” doar joi.

Unul dintre cei mai buni consilieri ai lui Zelensky a declarat că modul în care rușii reacționează la operațiunea lor va testa opoziția față de războiul în desfășurare  în interiorul țării.

„Evenimentele din Kursk sau Belgorod oferă o oportunitate pentru un test în viața reală”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

„În timp ce mașina opresivă a Rusiei mocnește, rușii eliberați ar putea saluta tancurile anti-Putin cu flori, semnalând „în sfârșit, libertate!” Așteptăm astfel de scene, deși probabilitatea este deja considerată nulă.”

Locuitorilor din zonele unde a ajuns armata ucraineană li s-a spus să învețe imnul Ucrainiei și să se pregătească de referendum, aluzie la acțiunile Rusiei în Donbas.

Pe măsură ce incursiunea în Kursk crește constant, Ucraina continuă să atace regiunea vecină Belgorod din Rusia.

Grupul Khorne, o unitate a Brigăzii 116 Mecanizate a Ucrainei, este surprins de cât de repede avansează.

Acesta a postat un videoclip cu un convoi militar ucrainean care se deplasează prin regiunea Kursk.

„Vehiculele noastre se deplasează pe pământ rusesc ca și cum ar fi patria noastră”, a scris unitatea pe Telegram. „În curând îl vom transforma în pământ ucrainean!”

Potrivit surselor de știri German Bild, Ucraina folosește și blindate germane în acest atac, deși Berlinul a interzis ca armele sale să fie folosite pentru atacuri în Rusia.

„Inamicul a adus forțe noi în luptă și încearcă să pătrundă astăzi în direcția Lgov”, a scris Iuri Podoliaka, un popular blogger militar pro-rus, născut în Ucraina, pe Telegram.

Lgov se află la aproximativ 30 de mile nord de graniță.

Acesta a adăugat că „ceea ce inițial părea ca o recunoaștere, în a doua jumătate a zilei s-a transformat într-o luptă cu drepturi depline în zona așezării Ivnița, unde grupul blindat mobil al inamicului și-a consolidat poziția. Luptele s-au mutat în următorul sat Kromskie Bîki. Aceasta este deja mai puțin de 30 de km spre centrala nucleară din Kursk.”

În Sudja, la aproximativ șapte mile nord de graniță, „inamicul folosește în mod activ vehicule blindate împotriva unităților forțelor armate ruse, pe care le-a adus aseară în zona de descoperire”, a scris corespondentul de război rus Kotenok pe Telegram, potrivit The War Zone

„Sub acoperirea sistemelor de luptă electronică care exclud folosirea munițiilor rătăcite, vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley se îndreaptă spre foc direct, trăgând în pozițiile noastre.”

Trupele ucrainene caută și își construiesc ruta logistică, a explicat Kotenok.

„După informațiile mele, inamicul a început să construiască fortificații, au început să sape tranșee, piguri și structuri defensive cunoscute sub numele de caponiere pentru echipamente în profil complet pe teritoriul Federației Ruse în regiunea Kursk”, a scris el. 

Citește și: VIDEO Stare de urgență în Kursk. Putin se teme că Ucraina ocupă centrala nucleară

„În special, în zona centrului regional Sudja, sunt dislocate fortărețe de pluton/companie pentru grupuri mici ale Forțelor Armate ucrainene cu 2-3 unități de vehicule blindate. 

Ministerul Forțelor Armate francez, comentând despre evoluțiile din regiunea Kursk din Rusia, a declarat că aceasta este o operațiune ucraineană care a avut „un oarecare succes inițial”, potrivit European Pravda.

Citește și: Rușii s-au plâns la SUA că ucrainenii le-au „invadat” teritoriul. Ce „mișcare” fac americanii

Franța susține că operațiunea este condusă de forțele ucrainene, deși nici comandamentul militar ucrainean, nici Kievul nu au emis declarații directe în acest sens.

„Ofensiva forțelor armate ucrainene din Oblastul Kursk, valorificând elementul surpriză și confruntându-se cu forțe mai puțin bine pregătite în comparație cu cele de pe frontul de Est, pare să fi avut un oarecare succes inițial. Acest atac ar putea obliga forțele ruse să redistribuie trupele din alte părți ale zonei de război și, astfel, să ușureze presiunea locală în zonele în care Forțele Armate ucrainene au avut probleme”, se arată în raport.

Ministerul Forțelor Armate din Franța notează că ambele părți desfășoară lovituri profunde, forțele ucrainene continuând să vizeze aerodromurile și infrastructura energetică ruse.

Oficialii ucraineni cer acum ca SUA să le permită să utilizeze rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS pentru a lovi aerodromurile pe care Rusia le folosește pentru a riposta împotriva lor – o decizie prin care Kievul crede că îi va permite să păstreze o parte din regiunea Kursk”, a raportat The Washington Post.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te