UE, îndemnată să-și construiască rezerve pentru o pandemie, dezastre naturale sau o invazie

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.07.2025 - 20:11
UE, îndemnată să-și construiască rezerve pentru o pandemie, dezastre naturale sau o invazie - Foto: Profimedia Images
UE, îndemnată să-și construiască rezerve pentru o pandemie, dezastre naturale sau o invazie - Foto: Profimedia Images
Cumpărătorii panicați fac provizii de sticle de apă într-un magazin Costco, din SUA - Foto: Profimedia Images
Cumpărătorii panicați fac provizii de sticle de apă într-un magazin Costco, din SUA - Foto: Profimedia Images

UE este îndemnată să își construiască rezerve pentru a face faţă la o eventuală pandemie, dezastre naturale sau o posibilă invazie.

SHARE

Comisia Europeană a anunţat că UE ar trebui să-și dezvolte rezerve de alimente, medicamente, generatoare și materii prime, pentru a fi mai bine pregătită pentru o invazie militară, o pandemie sau un dezastru natural.

Prezentând prima sa strategie privind stocarea, executivul UE a declarat că statele membre ar trebui să ia în considerare și aprovizionarea de urgență cu produse de purificare a apei, echipamente de reparare a cablurilor submarine, drone și poduri mobile pentru utilizare în conflicte.

La începutul acestui an, publicul european a fost îndemnat să facă stocuri suficiente de alimente, apă și produse esențiale, timp de 72 de ore, pentru a face față unui atac militar, unui dezastru natural, unei pene de curent sau unui accident industrial major.

UE, îndemnată să-și construiască rezerve pentru o pandemie, dezastre naturale sau o invazie

Ca parte a strategiei de pregătire a UE, oficialii elaborează ce ar trebui să fie stocurile guvernamentale și cum să consolideze pregătirea pentru o urgență sanitară, precum o pandemie, rezistența antimicrobiană, amenințările chimice, nucleare sau biologice.

Planurile reflectă lecțiile învățate din pandemia de Covid, când statele membre ale UE s-au grăbit să-și asigure măști și alte truse medicale, făcând lipsurile suportabile pentru cei mai nevoiași.

Ideile acestea sunt inspirate de câteva guverne ale UE, ca Finlanda, Estonia și Republica Cehă, despre care se știe că fac deja de pe acum stocuri de bunuri.

Citeşte şi: Putin fură resursele lui Trump din Ucraina. Trupele ruse au ocupat cel mai mare zăcământ de litiu

Conform strategiei, UE ar trebui să actualizeze periodic liste neexhaustive de bunuri esențiale, adaptate la diferite crize.

Până în anul 2026, UE intenționează să înființeze un centru de materii prime, pentru a achiziționa în comun astfel de bunuri, în numele companiilor interesate, care ar putea fi însărcinate și cu organizarea stocurilor.

Până în același an, UE va avea o listă de medicamente și tehnologii medicale, care vor fi prioritizate pentru stocare sau achiziții comune.

Citeşte şi: Cum să faci provizii pentru trei zile, în caz de război. Aceste alimente nu trebuie să lipsească

Bugetul unei scheme de împrumuturi susținute de Banca Europeană de Investiții, menite să încurajeze întreprinderile mici și startup-urile să dezvolte medicamente inovatoare și tehnologii medicale, va fi dublat la 200 de milioane de euro, până în 2027, conform The Guardian.

Blocul statelor UE lucrează de asemenea la dezvoltarea unui sistem de monitorizare a apelor uzate, care ar „acționa ca un radar de avertizare timpurie”. Scopul este de a detecta bolile infecțioase înainte de apariția simptomelor.

În timpul pandemiei, experții în sănătate publică au declarat că probele de canalizare au oferit o modalitate rentabilă de evaluare a amenințărilor la adresa Sănătății.

Citeşte şi: Strategia de criză a UE în caz de război. Fiecare cetățean trebuie să aibă provizii pentru trei zile

UE are deja o flotă de avioane și elicoptere pentru stingerea incendiilor, avioane de evacuare medicală, echipamente medicale și spitale de campanie.

Pe măsură ce sezonul incendiilor de vegetație din Europa se intensifică, pompierii luptă încă de miercuri cu flăcările, la periferia Marsiliei.

Comisia a declarat că vor fi necesare elicoptere sau avioane ușoare suplimentare, pentru a proteja zonele recent amenințate de incendiile de vegetație.

Atacuri hibride

Comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, a declarat:

„Știm amenințările cu care ne confruntăm... atacuri hibride, pene de curent, fenomene meteorologice extreme și răspândirea bolilor.

Acestea nu mai sunt riscuri îndepărtate. De aceea, mutăm pregătirea de pe margine pe prima linie a apărării noastre.”

Cumpărătorii panicați fac provizii de sticle de apă într-un magazin Costco, din SUA - Foto: Profimedia Images

Cea mai recentă strategie vine după ce prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, și-a reiterat opinia că UE ar trebui să fie pregătită să se apere până în anul 2030.

„Reînarmarea militară a Rusiei înseamnă că aceasta ar putea – în doi până la cinci ani – să reprezinte o amenințare militară credibilă pentru Europa și pentru NATO”, a declarat ea în fața Parlamentului European.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te