UE ar putea forma o forță proprie de apărare, ca urmare a retragerii SUA din Afganistan

DE Edi Neagu | 02.09.2021 - 11:15
Josep Borrell vrea o armată europeană. FOTO: Facebook

14 state membre ale UE, printre care Franţa şi Germania, au propus crearea unei forţe militare de reacţie rapidă

SHARE

Retragerea haotică a ţărilor occidentale din Afganistan va fi probabil un catalizator pentru încercările Uniunii Europene de a-şi dezvolta propria apărare comună, care trebuie să includă o forţă de reacţie rapidă, a susţinut joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, transmite Reuters.

''Uneori există evenimente care catalizează istoria, care creează o breşă, şi cred că Afganistanul este unul dintre aceste cazuri'', a declarat Josep Borrell înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor apărării din UE, desfăşurată la Brdo, în Slovenia, ţara care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

CITEȘTE ȘI: Ambasada Marii Britanii îi chema pe afgani la Poarta Abbey, deși era „iminență de atac terorist”

''Trebuie să căutăm ceva mai funcţional. Nevoia de apărare europeană mai multă şi mai solidă este mai clară ca oricând'', a subliniat demnitarul european.

În luna mai, un grup de 14 state membre ale UE, printre care Franţa şi Germania, au propus crearea unei forţe militare de reacţie rapidă care să poată interveni prompt în crizele internaţionale, la două decenii după o primă iniţiativă de acest fel. Celelalte 12 state care sprijină noua iniţiativă sunt Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Un demers european de acest fel a fost analizat prima dată în anul 1999, iar în 2007 a fost creată o forţă de răspuns la crize, cu un efectiv de 1.500 de soldaţi, care însă nu a fost folosită niciodată.

Această forţă ar putea constitui baza unei aşa-numite forţe de avangardă, ''First Entry Force'', şi se înscrie sub aspect politic în încercările de a se avansa în direcţia sporirii capacităţilor şi autonomiei militare europene, în timp ce NATO rămâne angajată pentru apărarea Europei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.