O serie de fotografii și videoclipuri care circulă pe Telegram arată un crater imens pe podul Chongar care leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, după un presupus atac al forțelor ucrainene cu rachete Storm Shadow, pe care Marea Britanie a confirmat că le-a furnizat Ucrainei luna trecută.
Ucraina a distrus „poarta Crimeei”
Fotografiile arată infrastructura pustie și parțial avariată în urma atacului cu rachete, cu resturi care acoperă drumurile. Nu au fost raportate victime până în prezent.
Cunoscut drept "poarta Crimeei", podul Chongar este unul dintre puținele poduri care leagă Crimeea - anexată de Rusia în 2014 - de continent. Ucraina este hotărâtă să recucerească peninsula Crimeea și unul dintre obiectivele cheie ale contraofensivei sale lansate recent este izolarea trupelor rusești de acolo.
Дежавю 😏😏😏 https://t.co/7afzWKQabH pic.twitter.com/uMjWdgnd9y
— Оперативний ЗСУ (@operativno_ZSU) June 22, 2023
Vestea a fost raportată joi dimineața devreme de Vladimir Saldo, guvernatorul Khersonului numit de Rusia, care a declarat că traficul a fost deviat pe o altă rută.
Another video of the consequences of strikes on one of the bridges near Chongar is published on the network
— MAKS 23 👀🇺🇦 (@Maks_NAFO_FELLA) June 22, 2023
Strange 🤔🤔🤔 pic.twitter.com/jtQ5RjIWqk
Tot traficul dinspre Rusia trebuie să treacă acum prin Armiansk sau prin podul Kerch, pe care Kievul l-a aruncat în aer anul trecut.
Rachetele „Storm Shadow” britanice ar putea ținti „Podul lui Putin”
Podul Kerch este un simbol detestat al ocupării de către Kremlin a sudului peninsulei ucrainene, unul dintre proiectele de prestigiu ale lui Vladimir Putin și o legătură logistică vitală pentru armata rusă.
Utilizarea rachetelor Shadow, care au o rază de acțiune de "peste 250 km", potrivit producătorului lor, grupul european de armament MBDA, este posibil să stârnească o dispută în Rusia.
Luna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia are o părere "mai degrabă negativă" despre demersul Marii Britanii.
"Acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea armatei noastre, care ... va lua deciziile corespunzătoare", a declarat el în luna mai.
Rusia amenință cu distrugerea centrelor de comandă de la Kiev
Chiar în această săptămână, Rusia a amenințat că va lovi "centrele de decizie" ale Kievului dacă rachetele furnizate de Occident vor fi folosite împotriva Crimeei.
Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat marți că potențiala utilizare a rachetelor Himars și Storm Shadow împotriva unor ținte din Crimeea ar marca "implicarea totală a Occidentului în conflict și ar implica lovituri imediate asupra centrelor de decizie de pe teritoriul ucrainean", potrivit The Guardian.