„Trusa morții” legendarului călău care a spânzurat 600 de criminali în serie, scoasă la licitație

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.02.2023 - 14:30
„Trusa morții” legendarului călău care a spânzurat 600 de criminali în serie, scoasă la licitație - FOTO: Profimedia

Albert Pierrepoint a supravegheat 600 de persoane la spânzurătoare în timpul unei cariere macabre de 25 de ani, iar acum au fost scoase la licitație mai multe dintre trusele sale înfricoșătoare, inclusiv cagulele sale pe care le folosea în timpul execuțiilor.

SHARE

Trusa morții lui Albert Pierrepoint, călăul care a asistat la execuția a 600 de persoane prin spânzurare în timpul unei cariere macabre de 25 de ani, va fi scoasă la licitație.

Nu este prima dată când bunurile sale sunt scoase la vânzare - în 2019, un caiet pe care l-a folosit pentru a face o listă a celor cărora le-a pus capăt vieții, împreună cu bunurile lor, inclusiv propria sa "mască a morții", a fost vândut pentru 20.000 de lire sterline.

Născut în Yorkshire în 1905, tatăl și unchiul lui Pierrepoint au fost amândoi călăi, iar în copilărie a scris: "Când voi pleca de la școală, aș vrea să fiu călăul oficial".

Citește și: EXCLUSIV. VIDEO A treia zi de la cutremur, niciun ajutor pentru locuitorii din nordul Siriei

În timp ce lucra ca măcelar în Lancashire, Marea Britanie în anii 1930, Pierrepoint a aplicat cu succes la autoritățile penitenciare pentru a fi asistent de călău și a fost promovat în curând la funcția de vârf.

Acesta călătorea prin țară, efectuând execuții pentru un onorariu de cel mult 15 lire sterline de fiecare dată - aproximativ 1.200 de lire sterline în banii de astăzi.

Crezând că slujba sa era "sacră" și că o "putere superioară" și l-a ales, Pierrepoint și-a dezvoltat reputația de a face pregătiri minuțioase înainte de fiecare spânzurare în parte.

Citește și: Polonia se pregătește de război cu Rusia. SUA îi dă HIMARS în valoare de 10 miliarde $

Călăul își pregătea cu minuțiozitate execuțiile

Își nota cu atenție înălțimea și greutatea persoanei condamnate, consemnând comentarii despre constituția lor, precum "filiformă" sau "flască".

Apoi folosea o formulă pentru a calcula lungimea exactă a căderii necesare pentru a le rupe gâtul în mod rapid și uman, exersând chiar și cu un sac.

Mafiotul Antonio „Babe” Mancini, una dintre victimele călăului legendar

Pierrepoint avea să execute unii dintre cei mai răi răufăcători ai epocii, iar în 1941 l-a spânzurat pe gangsterul londonez Antonio "Babe" Mancini, care înjunghiase un om până la moarte într-o încăierare într-un bar.

Între timp, "Spintecătorul de la Blackout" Gordon Cummins, care a ucis patru femei, a fost spânzurat în 1942.

Pierrepoint a executat 15 spioni germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și trădători, inclusiv pe prezentatorul de televiziune William Joyce, cunoscut mai bine sub numele de Lord Haw-Haw.

Iar abilitățile sale erau atât de solicitate, încât după conflict a fost chemat de comandanții aliați pentru a spânzura 200 de criminali de război în Germania.

Nici măcar „Bestia de la Belsen” nu i-a rezistat

Printre aceștia se numărau Josef Kramer, "Bestia de la Belsen", care fusese comandant în faimosul lagăr de concentrare, și colega de război Irma Grese, o gardiană feroce la Auschwitz.

Întors în Marea Britanie, Pierrepoint va continua să vadă cu profesionalism ucigași, cum ar fi ucigașul din băile cu acid, John George Haigh - responsabil de uciderea a șase persoane - în 1949.

Patru ani mai târziu, l-a spânzurat pe ucigașul în serie John Christie, care strangulase opt persoane în locuința sa din Rillington Place nr. 10 din Notting Hill, vestul Londrei, spânzurarea durând "mai puțin timp decât îi ia scrumului să cadă de pe un trabuc".

Moarte în șapte secunde

Recordul lui Pierrepoint pentru o spânzurare a fost de doar șapte secunde, dar nu i-a lipsit niciodată compasiunea - după ce a spânzurat-o pe Ruth Ellis, care a fost ultima femeie executată în Marea Britanie, pentru că și-a ucis iubitul, în 1955, a spus că "a murit la fel de curajoasă ca orice bărbat".

În ciuda muncii sale macabre, Pierrepoint, care mesteca trabucuri, era un tip vesel și, în timp ce executa spânzurări, a început chiar să administreze un pub numit Help the Poor Struggler în Oldham, Lancashire.

Din păcate, în 1950, a sfârșit prin a-l spânzura pe unul dintre clienții obișnuiți, James Corbitt, care își omorâse prietena.

A renunțat brusc la rolul de călău în 1956, după o ceartă legată de onorariile sale, retrăgându-se pentru a conduce un alt pub în Preston împreună cu soția sa Annie.

Se spune că Pierrepoint, interpretat de Timothy Spall într-un film din 2005, s-a lăudat că a spânzurat mai mulți oameni decât orice altă persoană din istoria Marii Britanii, potrivit DailyStar.

Cu toate acestea, unii dintre ei s-au dovedit mai târziu a fi nevinovați, cum ar fi Timothy Evans, care a fost condamnat pe nedrept în 1950 pentru uciderea soției și a fiicei sale - John Christie s-a dovedit a fi adevăratul vinovat.

Pierrepoint a ajuns în cele din urmă la concluzia că pedeapsa cu moartea, abolită în 1969, nu funcționa și nu era un factor de descurajare, iar înainte de a muri în 1992, la vârsta de 87 de ani, a declarat: "În opinia mea, pedeapsa capitală nu a realizat nimic în afară de răzbunare."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te