EXCLUSIV. VIDEO A treia zi de la cutremur, niciun ajutor pentru locuitorii din nordul Siriei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.02.2023 - 08:01
Membri ai apărării civile siriene, Căștile Albe, într-o operațiune de salvare/Foto: Profimedia Images
Membri ai apărării civile siriene, Căștile Albe, într-o operațiune de salvare/Foto: Profimedia Images
Comunicatul punctului de frontieră cu Siria Bab al Hawa
Comunicatul punctului de frontieră cu Siria Bab al Hawa

Cel mai puternic cutremur care a lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani i-a prins pe locuitorii din nordul Siriei asediați de regimul brutal al lui Bashar al-Assad.

SHARE

După 12 ani de conflict brutal în care regimul sirian al lui Bashar al Assad a folosit aproape toate armele disponibile împotriva propriei populații, nivelul de distrugere provocat de cutremure în nordul Siriei nu are practic termen de comparație.

În nordul Siriei, controlat de opoziție, un dezastru natural cum au fost cele două cutremure majore nu putea lovi o populație mai vulnerabilă. Înainte de cutremure, regiunea reprezenta una dintre cele mai acute crize umanitare din lume.

Clădirile, deja șubrezite de bombardamente ale regimului Assad și ale aliaților ruși,  au îngropat sub dărâmături locuitorii deja asediați de ani de zile de armata regimului și milițiile pro-Assad, susținute de Iran.

Un comunicat al Centrului de frontieră dintre Turcia și Siria la punctul Bab al-Hawa, primit astăzi prin comunitatea sirienilor în opoziție față de regimul Assad din București, arată că niciun ajutor nu a intrat în această regiune calamitată, în a treia zi de la cutremur.

„În a treia zi de la cutremurul devastator care a lovit sudul Turciei și nordul Siriei, noi, cei din administrația punctului de trecere a frontierei Bab Al-Hawa, confirmăm că, până la data publicării acestei declarații, niciun ajutor nu a ajuns în regiunile din nord-vestul Siriei din nicio parte, fie că este vorba de ajutor internațional sau non-internațional.  

De asemenea, dorim să anunțăm că toate echipajele de la punctul de trecere a frontierei sunt pregătite să faciliteze trecerea oricăror convoaie de ajutor, echipe de voluntari sau echipamente care ajută la căutarea persoanelor dispărute sub dărâmături”, se arată în comunicat.

Mai mult de 4,5 milioane de civili trăiesc în nordul Siriei, pe un teritoriu care nu reprezintă mai mult de 4 % din Siria. Trei milioane dintre aceștia sunt strămutați din zonele controlate de regimul Assad.

Cel puțin 65% din infrastructura de bază este distrusă sau grav avariată, iar 90% din populație este dependentă de ajutorul umanitar, care vine printr-un singur punct de trecere a frontierei prin Turcia, la Bab al-Hawa.

Cel mai groaznic coșmar este că nimeni din comunitatea internațională nu se gândește la miile de victime din nordul Siriei, în timp ce ambasadorul regimului la ONU cere ca orice ajutor să fie controlat de Damasc.

Iar unele guverne, inclusiv cel al României, se gândesc să se conformeze acestei „cereri”, deși, de-a lungul timpului, s-a dovedit că ajutoarele trimise de terțe țări la Damasc au ajuns numai în zonele controlate de regimul Assad.

În cazul cutremurelor care au devastat nordul Siriei, președintele american Joe Biden a declarat că „ONG-urile siriene sprijinite de SUA răspund pe teren”.

Citește și

Raed Arafat: Sprijinul pentru Siria va fi mai mult umanitar. Cantităţile ajutoarelor, decise de CNSU

Kuzmin explică declarațiile lui Lavrov: „Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei”

Se referea la Căștile Albe, 3.000 de voluntari care lucrează în mijlocul unei populații de 4,5 milioane de locuitori. Organizația a fost înființată și finanțată pentru a răspunde bombardamentelor periodice ale regimului Assad și aliaților ruși, nu să facă față unor cutremure apocaliptice.

În fiecare minut ce trece de la cutremure, oameni prinși sub dărâmături în nordul Siriei mor în primul rând din lipsa ajutorului în situații calamitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te