VIDEO Donald Trump le-a provocat râsul oficialilor ONU când și-a lăudat activitatea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.09.2018 - 14:07

Președintele SUA, Donald Trump, a provocat rîsete prelungi în plenul Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în momentul în care s-a referit prea laudativ la succesele de politică externă ale administrației sale.

SHARE

„Stau astăzi în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a împărtăși progresul extraordinar pe care l-am făcut. În mai puțin de doi ani, administrația mea a realizat mai mult decât aproape orice administrație din istoria țării noastre”, le-a spus liderul de la Casa Albă șefilor de state și diplomaților prezenți, afirmații care i-a făcut pe unii dintre aceștia să izbucnească într-un râs ironic. 

Pentru o secundă, reacția sălii l-a lăsat perplex pe Trump. “Nu m-am așteptat la această reacție, dar e în regulă,” a continuat președintele american, care ulterior a explicat în detali progresele înregistrate de când a preluat mandatul. “Statele Unite sunt mai puternice, mai sigure și mai bogate decât atunci când am preluat funcția. Economia Americii este mai prosperă ca niciodată.”

Patriotism, nu globalism

Revenind la lucruri mai serioase, Donald Trump a anunțat că SUA vor să-şi limiteze contribuţia la 25% din bugetul operaţiunilor ONU de menţinere a păcii (care totalizează 6,689 de miliarde de dolari), iar, de acum înainte, ajutorul oferit de Washington va fi rezervat ”ţărilor prietene”.

”Respingem ideologia globalismului şi îmbrăţisăm doctrina patriotismului (...) Statele Unite vor alege mereu independenţa în faţa guvernanţei globale, controlului şi dominaţiei. Statele Unite nu vă vor spune cum trebuie să trăiţi, ori să munciţi sau să vă rugaţi (...) Vă cerem în schimb doar să ne respectaţi suveranitatea', a punctat preşedintele american.

În context, el a atacat virulent Curtea Penală Internaţională (CPI), pe care a acuzat-o că nu are ”nicio legitimitate şi nicio autoritate”. ”Statele Unite nu sprijină şi nu recunosc CPI”, care ”revendică o jurisdicţie aproape universală asupra cetăţenilor din toate ţările, încălcând principiile justiţiei şi ale echităţii. 'Nu vom abandona niciodată suveranitatea americană în faţa unei birocraţii mondiale nealese şi iresponsabile', a punctat Donald Trump.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.