Trump, încă președinte în funcție, face apel la respectarea legii. Garda Națională ocupă Capitoliul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.01.2021 - 23:20
sursă tmz.com

Donald Trump a transmis miercuri, prin intermediul biroului de presă de la Casa Albă, un mesaj referitor la demonstraţiile anunţate, cerând să fie respectată legea şi să nu se comită acte de vandalism. 20.000 de membrii ai Gărzii Naționale sunt așteptați la Washington.

SHARE

Oficialii Departamentului Apărării se străduiesc să stabilească un plan adecvat pentru securizarea, cu ajutorul Gărzii Naționale, a inaugurării lui Joe Biden și să evite repetarea tentativei de insurecție de săptămâna trecută de la Capitoliul SUA.

Liderii Pentagonului trebuie să echilibreze o serie de amenințări asupra celorlalte Capitolii de stat  împotriva potențialului de violență extremistă anunțată pe diverse rețele.

„Cred că vor fi peste 20.000 de membri ai Gărzii Naționale”, a declarat șeful poliției din DC, Robert J. Contee III, într-o conferință de presă.

10.000 vor fi la locul lor până în weekend. Forțele Gărzii Naționale din interiorul și din exteriorul Capitoliului din Washington DC vor fi înarmate, în timp ce altele nu vor purta arme de foc, conform planurilor de securitate.

Informații despre posibile revolte armate sau atacuri asupra Capitoliilor de stat din întreaga țară se strâng la Departamentul Apărării, care elaborează un plan adecvat pentru a evita repetarea insurecției de săptămâna trecută.

Gărzile naționale dislocate inițial în capitală din afara Washingtonului au venit din unități speciale destinate mobilizării de urgență în scurt timp.

Gardienii trimiși din Virginia și Maryland includeau membri ai Forței de Reacție a Gărzii Naționale, o unitate de trupe axată pe controlul revoltelor și apărarea infrastructurii critice.

Zeci de trupe din acele unități se pot mobiliza în termen de opt ore de la înștiințare, alte sute urmând 18 ore mai târziu, a comunicat Garda Națională, care în prezent asigură securitatea Capitoliului, membrii desfășurați în interior rămânând zi și noapte, dormind pe holurile clădirii Congresului.

Fără să poată publica mesaje pe Twitter sau pe alte platforme de socializare, președintele Trump a transmis, în timp ce se vota punerea lui sub acuzare pentru incitare la violențele de săptămâna trecută:

„În lumina informaţiilor referitoare la mai multe demonstraţii, solicit că nu trebuie să existe violenţă, încălcare a legii şi vandalism de vreun fel. Nu asta reprezint şi nu este ceea ce reprezintă America. Fac apel la toţi americanii să ajute la diminuarea tensiunilor şi la calmarea spiritelor. Mulţumesc”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.