Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa. „De 30 de ani vrem să le retragem”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.05.2025 - 18:12
Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa - Foto: Open Sources (imagine cu rol ilustrativ)
Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa - Foto: Open Sources (imagine cu rol ilustrativ)

Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa. „De 30 de ani vrem să le retragem”. Statele Unite vor începe discuțiile cu aliații europeni pentru a reduce trupele americane din Europa la sfârșitul acestui an.

SHARE

Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa. „De 30 de ani vrem să le retragem”.

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a declarat că, până la sfârșitul acestui an, se va hotărî care trupe vor fi retrase de SUA din Europa.

Whitaker a declarat că nimic nu a fost stabilit încă, dar vor exista discuții în structura NATO înainte de a se decide.

Trump decide retragerea „acum” a unor trupe din Europa. „De 30 de ani vrem să le retragem”

„Cu siguranță după summit, cândva mai târziu în cursul anului, vom începe aceste conversații... Toți aliații noștri sunt gata să facă acest lucru”, a adăugat el, referindu-se la summitul NATO de la Haga din iunie.

Adresându-se unei conferințe privind securitatea din Estonia, Whitaker a declarat că SUA vor discuta orice schimbare a trupelor cu aliații pentru a evita orice breșe de securitate.

„Sunt mai mult de 30 de ani de dorință a SUA de a reduce trupele din Europa. Președintele Trump tocmai a spus „destul”, acest lucru se va întâmpla și se va întâmpla acum, acest lucru va fi ordonat. Nu vom mai avea răbdare să tergiversăm în această situație. Trebuie doar să lucrăm la consecințele practice”, a spus Whitaker, potrivit Kyiv Post.

Realitățile „dure” împiedică SUA să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților NATO încă din februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”.

Hegseth și vicepreședintele JD Vance s-au plâns de aliații europeni într-un grup de chat. Hegseth și-a exprimat „disprețul față de profiturile europene”, potrivit „The Atlantic”.

Astfel de comentarii au alimentat temerile Europei cu privire la angajamentul SUA față de NATO, alături de amenințările lui Trump de a nu proteja membrii care cheltuiesc prea puțin pentru apărare și de reticența sa de a continua să sprijine lupta Ucrainei împotriva invadatorilor ruși. 

SUA rămân un mare aliat în NATO, dacă europenii alocă 5% din PIB pentru apărare

Whitaker a subliniat că SUA nu se retrage din NATO. „Statele Unite vor rămâne în această alianță și vom fi un mare prieten și un mare aliat”, a precizat.

Citește și: Europa, singură în fața Rusiei? Costul astronomic al unei retrageri americane de pe continent

Donald Trump insistă ca alații europeni să aloce 5% din PIB pentru bugetul apărării, procent nerealist în raport cu problemele economice ale multor aliați. Această cerință a făcut ca, în perioada februarie 2022 – septembrie 2024, 52% din valoarea contractelor de apărare să fie atribuite furnizorilor europeni, comparativ cu 34% pentru americani, un semn că tendința „buy European” începe să prindă contur.

Whitaker a avertizat Uniunea Europeană împotriva restricționării achizițiilor europene de apărare de către companiile din afara UE, spunând că acest lucru ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini reînarmarea Europei, ar crește costurile și ar înăbuși inovația.

Citește și: Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1

Un raport recent al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), analizat de Politico, avertizează că retragerea SUA de pe continent ar crea o perioadă periculoasă de vulnerabilitate în fața agresiunii Rusiei și ar presupune investiții de până la 1000 de miliarde de dolari.

Înlocuirea echipamentelor și personalului american ar necesita cheltuieli estimate între 826 de miliarde și 1000 de miliarde de dolari în următorii 25 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te