Europa, singură în fața Rusiei? Costul astronomic al unei retrageri americane de pe continent

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.05.2025 - 15:11
Europa, singură în fața Rusiei? Costul astronomic al unei retrageri americane de pe continent - Foto: Profimedia images
Europa, singură în fața Rusiei? Costul astronomic al unei retrageri americane de pe continent - Foto: Profimedia images

Europa ar putea supraviețui fără sprijinul militar al Statelor Unite, dar tranziția ar fi extrem de lungă, dificilă și extrem de costisitoare, în contextul în care o invazie rusească în Europa devine un scenariu tot mai realist în următorii 3-5 ani.

SHARE

Un raport recent al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), analizat de Politico, avertizează că retragerea SUA de pe continent ar crea o perioadă periculoasă de vulnerabilitate în fața agresiunii Rusiei și ar presupune investiții de până la 1 trilion de dolari.

Europa, singură în fața Rusiei? Costul astronomic al unei retrageri americane de pe continent

Studiul prevede că în cazul în care Washingtonul și-ar retrage complet trupele și capabilitățile din Europa, țările NATO de pe continent s-ar confrunta cu „alegeri dificile” pentru a compensa absența americanilor, mai ales în scenariul tot mai realist al unei invazii rusești care se prefigurează în următorii 3-5 ani.

Înlocuirea echipamentelor și personalului american ar necesita cheltuieli estimate între 826 de miliarde și 1 trilion de dolari în următorii 25 de ani.

Printre cele mai costisitoare investiții s-ar număra cele 400 de avioane de luptă tactice, 20 de distrugătoare, 24 de sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă, sau înlocuirea celor 128.000 de soldați americani desfășurați în Europa, estimată la peste 12 miliarde de dolari.

Studiul mai subliniază că aceste cifre nu includ costurile greu de cuantificat, precum cele pentru comandă și control, supraveghere, informații, capacități spațiale sau arsenal nuclear.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Serviciile secrete olandeze: Putin forțează alegerile în Europa până e gata de un nou război

Industria de apărare europeană, depășită de cerințe

Chiar și în scenariul unui consens politic favorabil și a unei voințe financiare nelimitate, raportul IISS avertizează că industria de apărare europeană nu ar putea răspunde rapid nevoilor.

Producătorii s-ar lovi de blocaje în lanțurile de aprovizionare, lipsă de personal calificat și constrângeri de reglementare.

„Cumpărați european”, inițiativa promovată de Ursula von der Leyen, ar putea rămâne doar un slogan, în special în sectoare strategice precum cel naval sau aerospațial, unde investițiile locale sunt încă modeste.

În domenii critice – cum ar fi artileria cu rachete sau avioanele invizibile – alternativa europeană pur și simplu nu există.

Citește și: Putin analizează ce țară din Europa va ataca mai întâi. Ce informații are despre România?

Un impuls involuntar dat de Trump ideii de apărare europeană

Paradoxal, întoarcerea lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă a oferit un nou argument pentru autonomia strategică a Europei.

Amenințările sale repetate de a retrage SUA din NATO sau de a nu apăra aliații „neplătitori” au pus în discuție fiabilitatea Americii ca partener de securitate.

În acest context, ideea unei „apărări europene reale”, susținută de președintele francez Emmanuel Macron, devine tot mai atractivă, în ciuda provocărilor politice și bugetare.

Citește și: Putin este tot mai amenințător. Generalul Gheorghiță: ”Rusia testează Articolul 5”

Cheltuieli mai mari, dar insuficiente

După invazia rusă din Ucraina, mai multe țări europene au crescut semnificativ bugetele pentru apărare, unele depășind deja pragul de 2% din PIB recomandat de NATO.

De asemenea, în perioada februarie 2022 – septembrie 2024, 52% din valoarea contractelor de apărare au fost atribuite furnizorilor europeni, comparativ cu 34% pentru americani, un semn că tendința „buy European” începe să prindă contur.

Totuși, multe state – în special cele cu probleme economice precum România, Italia sau Spania – nu dispun de spațiu fiscal suficient pentru a susține o cursă a înarmării. În plus, opoziția publică față de creșterea cheltuielilor militare, mai ales în România în cazul în care extremistul rusofil George Simion va ajuge în fruntea statului, rămâne o barieră majoră, aproape imposibil de realizat pentru securitatea națională.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te