Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.05.2025 - 16:18
Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1 - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1 - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1. Într-o reuniune recentă a Comitetului Militar al Uniunii Europene, șefii de Stat Major General din statele UE au cerut consolidarea prevederilor privind apărarea colectivă.

SHARE

Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1.

Discuția Comitetului Militar al Uniunii Europene se concentrează pe Articolul 42.7 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Articolul 42.7 obligă țările UE să ofere „ajutor și asistență prin toate mijloacele de care dispun” dacă un alt stat membru este victima unei agresiuni armate.

Șefii militari din Europa decid o „apărare colectivă” independentă de NATO. Rusia, inamicul nr.1

Această clauză se supune în prezent politicilor naționale de apărare și angajamentelor NATO existente, ceea ce o face mai limitată ca domeniu de aplicare decât Articolul 5 al NATO.

Cel mai înalt organism militar al UE explorează acum modalități de a spori eficacitatea articolului, având în vedere cerințele tot mai mari în materie de securitate generate de războiul Rusiei în Ucraina și orientarea strategică a SUA către Indo-Pacific, potrivit Militarnyi.

Dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre au față de acesta obligația de a-i acorda ajutor și asistență prin toate mijloacele de care dispun, în conformitate cu Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite. 

Aceasta nu aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și apărare a anumitor state membre.

Comitetul Militar al UE revizuiește aplicarea Articolului 42.7

„Angajamentele și cooperarea în acest domeniu trebuie să fie în concordanță cu angajamentele asumate în temeiul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care, pentru statele membre ale acesteia, rămâne fundamentul apărării lor colective și forumul pentru punerea în aplicare a acesteia”, se arată în Articolul 42.7.

Generalul austriac Robert Brieger, președintele Comitetului Militar al UE, a subliniat că blocul are nevoie de o „abordare clară și integrată” a problemelor de apărare.

Acesta este motivul pentru care șefii Statului Major General care au participat la reuniune au emis „recomandări privind aplicarea Articolului 42.7”.

Motivul potențialei actualizări, a declarat generalul Brieger, este că „am constatat cum capacitățile de securitate și apărare ale Uniunii Europene asupra gestionării crizelor internaționale este insuficientă în prezent și nu este potrivită pentru viitor”.

„Așadar, trebuie să clarificăm rolul forțelor armate europene în cadrul apărării teritoriale a continentului. Există o nevoie clară de cooperare strânsă cu NATO și, cu siguranță, apărarea colectivă va rămâne în mâinile alianței atlantice, dar știm că SUA își mută interesul către Indo-Pacific și există o nevoie clară de a face mai mult pe teritoriul european și de către statele membre europene”.

Citește și: Macron, din Tirana: pregătim sancțiuni europene și americane dacă Rusia nu acceptă încetarea focului

„Și, prin urmare, îi sfătuim pe politicieni să se gândească la o definiție mai concretă a Articolului 42.7: Care este rolul concret? Care ar putea fi cea mai bună delimitare a sarcinilor NATO?”, a adăugat el.

Mobilitatea militară în Europa, o prioritate

Printre priorități se numără îmbunătățirea mobilității militare în Europa și consolidarea protecției infrastructurilor critice.

Uniunea Europeană este capabilă să acționeze în toate domeniile: politică, economie, securitate și armată. 

„Așadar, avem mai multe instrumente decât NATO și încercăm să găsim cea mai bună modalitate de a ne completa reciproc”, a subliniat generalul Brieger.

Clauza de apărare colectivă a UE a fost invocată o singură dată, după atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Citește și: Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump

În general, este considerată mai slabă decât Articolul 5 din Tratatul NATO. Acest lucru se datorează parțial faptului că prevede că „angajamentele și cooperarea în acest domeniu trebuie să fie în concordanță cu cele din cadrul NATO”.

Însă Articol 5 din Tratatul NATO nu este strict și nu obligă pe nimeni să intre în război în cazul unui atac asupra unuia dintre Aliați, iar Europa trebuie să ia decizii mai ferme în fața agresiunii Rusiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te