Tony Blair îl credea digerabil pe Vladimir Putin, un patriot rus sensibil la pierderea respectului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.12.2022 - 11:58
Tony Blair îl credea digerabil pe Vladimir Putin, un patriot rus sensibil la pierderea respectului - Foto: gov.ua

Fostul premier britanic Tony Blair îl credea frecventabil pe Putin, pe care îl credea un patriot rus.

SHARE

Fostul premier britanic laburist Tony Blair susţinea că lui Vladimir Putin ar trebui să i se acorde un loc la „masa de top” a lumii, în ciuda reticenţelor pe care le aveau alţi oficiali, dezvăluie documente din Arhivele Naţionale britanice, date recent publicităţii, relatează BBC.

Documentele publicate de Arhivele Naţionale arată că, la începutul anului 2001, premierul britanic de atunci Tony Blair credea că era important să-l încurajeze pe noul preşedinte rus, Vladimir Putin, să adopte valorile occidentale. Însă unii oficiali se întrebau dacă fostul spion KGB poate fi, totuşi, de încredere.

citeşte şi: 50.000 de britanici cer retragerea Ordinului Jartierei acordat lui Tony Blair de către regină

Dosarele mai dezvăluie că Vladimir Putin s-a oferit în acea perioadă ca Rusia să construiască o conductă de gaz către Marea Britanie.

La începutul anului 2001, Tony Blair îi explica noului vicepreşedinte american de atunci, Dick Cheney, că această abordare pe care o propunea îl va încuraja pe Vladimir Putin să aspire la atitudinile occidentale şi la modelul economic al Occidentului. El era de părere că Vladimir Putin este un patriot rus, sensibil la „pierderea respectului” Rusiei în lume, şi că avea o mentalitate similară cu cea a preşedintelui francez Charles de Gaulle, deşi cei doi nu puteau fi comparaţi.

Omul cu două feţe

Vladimir Putin a fost primul lider mondial căruia guvernul britanic i-a oferit o pereche de butoniere de argint cu numărul 10, drept cadou de ziua sa de naştere, în octombrie 2001.

citeşte şi: Fostul premier Tony Blair i-a șocat pe britanici cu noul look

În culise, însă, oficialii din Downing Street erau mai sceptici. Cu câteva luni mai devreme, John Sawers, pe atunci consilier pe probleme de apărare al prim-ministrului şi ulterior şef al serviciului de informaţii externe MI6, ceruse pregătirea unui document despre „Progresele lui Putin”.

Autorul anonim al acestui raport sublinia că declaraţiile „constructive” ale preşedintelui rus faţă de Tony Blair erau uneori „contrazise” de acţiunile ruseşti. Lunga listă de exemple includea tragedia de pe submarinul Kursk, când 118 marinari ruşi s-au înecat. Marea Britanie se oferise să ajute, iar Putin se declarase recunoscător, numai că oficialii ruşi au obstrucţionat asistenţa britanică. De asemenea, aceştia au preluat zvonuri nefondate conform cărora o coliziune cu un submarin britanic ar fi cauzat dezastrul, conform News.ro.

În ceea ce priveşte NATO, Vladimir Putin i-a spus lui Tony Blair că nu va încerca să blocheze procesul de extindere a blocului. În acelaşi timp, ministrul său al apărării, Igor Sergheev, le spunea omologilor săi din NATO că aceasta ar fi „o eroare politică majoră” şi că Rusia va lua „măsurile corespunzătoare”.

Voia gazoduct spre Marea Britanie

Totodată, Putin vorbea cu căldură despre „apropierea” dintre Marea Britanie şi Rusia. El s-a oferit chiar să construiască un gazoduct prin Marea Baltică pentru a furniza gaze către Marea Britanie.

El i-a spus lui Blair că acest lucru „ar asigura aprovizionarea stabilă, pentru decenii întregi”. Propunerea a fost făcută la o întâlnire pe care cei doi lideri au avut-o la Moscova, în 2002, dar conducta respectivă nu a fost construită niciodată.

Între timp, prezenţa serviciilor de informaţii ruseşti a rămas la nivelul Războiului Rece şi „continuau să încerce să trimită ofiţeri activi şi ostili, pentru a lucra împotriva intereselor britanice în întreaga lume”, arată documentele Arhivelor Naţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te