Petiția a fost creată de Angus Scott la change.org imediat ce au fost anunțate titlurile acordate de Anul Nou.
Scott l-a acuzat pe Blair că a cauzat „daune ireparabile atât Constituției Regatului Unit, cât și structurii societății națiunii”.
„El a fost personal responsabil pentru moartea a nenumărate persoane, civili și militari, în diferite conflicte. Numai pentru asta și ar trebui să fie tras la răspundere pentru crime de război”, a subliniat Scott.
Petiția cere reginei Elisabeta a II-a să retragă titlul acordat lui Blair.
Onorurile de Anul Nou au fost anunțate la 31 decembrie, după care cavalerii regali și doamnele Ordinului Jartierei se adună la Capela Sf. Gheorghe din Windsor pentru o ceremonie specială.
Ordinul Jartierei a fost fondat în 1348 de Edward al III-lea, iar titlul este acordat de suveran pentru serviciu public și realizări remarcabile.
Tony Blair, ducesa de Cornwall și baronesa Amos au fost numiți membri ai Ordinului Jartierei, cel mai vechi și cel mai înalt ordin de cavaler al Angliei.
Fostul prim-ministru laburist va purta titlul de Sir de la 1 ianuarie 2022, formula de adresare fiind Sir Tony, refuzând-o pe cea de Sir Anthony, mai elaborată.
Citește și
SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa s-au angajat să prevină diseminarea armelor nucleare
Talibanii au ordonat decapitarea manechinelor din magazine, acuzând că oamenii îi idolatrizează
Numirile sunt alegerea personală a Reginei, care are până la 24 de „cavaleri și doamne însoțitoare”.
Baroneasa Amos, fost ministru laburist, devine primul membru de culoare al Ordinului.
Calitatea de cavaler al lui Blair a provocat o reacție imediată, deoarece el este adesea catalogat ca un arhitect al Războiului din Irak din 2003, care s-a bazat pe riscul existenței armelor de distrugere în masă în Irak, care nu au fost niciodată găsite.
Criticii l-au acuzat pe Blair că s-a alăturat președintelui american de atunci George W. Bush și că a trimis trupe britanice cu forțele americane pentru a invada Irakul, o acțiune care a cauzat moartea a peste 200.000 de civili irakieni.
Decizia Guvernului Blair de a se alătura războiului s-a confruntat, de asemenea, cu o reacție și multe proteste din cauza lipsei unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU privind acțiunile militare împotriva Irakului.
Secretarul de Externe de atunci, Robin Cook, a demisionat din Cabinet în semn de protest față de decizia lui Blair de a invada fără autorizarea unei rezoluții ONU.
O anchetă făcută de Sir John Chilcot în 2016 a arătat că Guvernul Blair nu epuizase toate opțiunile pașnice înainte de a se alătura coaliției pentru invadarea Irakului.