Tara NATO amenințată de SUA cu invazia cumpara temutele arme Mistral 3, achiziționate și de România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.04.2025 - 12:45
Tara NATO amenințată de SUA cu invazia cumpara temutele arme Mistral 3, achiziționate și de România - Foto: Profimedia images
Tara NATO amenințată de SUA cu invazia cumpara temutele arme Mistral 3, achiziționate și de România - Foto: Profimedia images

Danemarca, amenințată cu invazia de SUA pentru a pune mâna pe Groenlanda face investiții masive în apărare. Danezii au oficializat achizițiile de rachete Mistral 3, produse de MBDA France, arme pe care le cumpără și România.

SHARE

Danemarca a oficializat achiziționarea a 250 de rachete Mistral în cadrul unui proiect comun, susținut de finanțare europeană din programul EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement Program for Air and Missile Defence), dedicat consolidării industriei de apărare din Europa.

Țara NATO amenințată de SUA cu invazia cumpără temutele arme Mistral 3, achiziționate și de România

"Un acord-cadru a fost semnat la Paris, care acoperă „furnizarea a 250 până la 1.000 de rachete Mistral 3”, a transmis Palatul Elysee, potrivit militarnyi.com.

Rachetele Mistral 3 sunt deosebit de apreciate pentru capacitatea lor de a intercepta ținte aeriene la altitudini joase, într-o gamă variată de condiții meteorologice.

Cu o rază de acțiune de 6,5 km și o rată de succes de 96%, aceste rachete sunt ghidate prin infraroșu și pot fi utilizate atât pe teren, pe vehicule, cât și pe nave sau elicoptere.

Mistral 3 - Foto: Profimedia images

Citește și: România ar putea achiziționa Mistral 3, unul dintre cele mai performante sisteme de apărare din lume

Proiectilele sunt echipate cu un cap de ghidare infraroșu, iar rachetele pot exploda atât la impact, cât și la proximitate, oferind o capacitate letală mare prin dispersarea bilelor de tungsten în jurul țintei.

România cumpără Mistral 3 prin programul EDIRPA

În cadrul programului EDIRPA, România se aliniază altor state europene, beneficiind de rachetele Mistral 3 pentru apărarea aeriană.

Achiziția este realizată în comun cu alte state precum Franța, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Slovenia și Danemarca.

România urmează să beneficieze de aceste sisteme de apărare aeriană SHORAD-VSHORAD, în cadrul unui program mai amplu de înzestrare a Armatei, care include atât rachetele Mistral, cât și alte sisteme precum VL Mica.

Citește și: VIDEO România și încă opt țări, apărare aeriană comună cu sistemul MISTRAL de ultimă generație

Cum sunt folosite rachetele Mistral 3 și impactul lor asupra apărării

Rachetele Mistral 3 sunt extrem de versatice, utilizabile în diferite configurații: MANPAD (lansator portabil), Atlas RC(pe vehicule blindate), SIMBAD-RC (pe nave) și ATAM (pentru elicoptere).

Aceste rachete oferă o apărare eficientă împotriva amenințărilor aeriene de mici dimensiuni, cum ar fi dronele, avioanele sau rachetele de croazieră, fiind un element esențial în protejarea spațiului aerian al statelor NATO.

Acest acord reprezintă un exemplu de cooperare europeană în domeniul apărării, care își propune să întărească capacitățile de apărare colectivă ale statelor NATO.

Achizițiile comune și finanțarea europeană sunt esențiale pentru a asigura o reacție rapidă și coordonată în fața amenințărilor externe, consolidând astfel stabilitatea regiunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te