România ar putea achiziționa Mistral 3, unul dintre cele mai performante sisteme de apărare din lume

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.09.2023 - 16:07
Mistral 3 - Foto: Profimedia Images

România ia în considerare posibilitatea de a se alătura Franței, Belgiei, Estoniei, Ciprului și Ungariei în programul de achiziții Mistral, pentru a-și consolida apărarea aeriană și securitatea frontierelor împotriva unei posibile agresiuni rusești.

SHARE

În ultima săptămână, situația de securitate din România a devenit tot mai tensionată odată cu descoperirea unor resturi de drone rusești căzute pe teritoriul național. Descoperirea vine pe fondul intensificărilor atacurilor rusești asupra porturilor Ucrainei de la Dunăre.

România ar putea achiziționa Mistral 3, unul dintre cele mai performante sisteme de apărare din lume

În acest context, țara noastră caută și mai mult să își sporească capacitățile de apărare aeriană. S-au demarat licitații care sunt în curs de desfășurare pentru achiziționarea de sisteme de război electronic și cel mai important un sistem de apărare antiaeriană capabil să detecteze și să distrugă dronele inamice.

În ultimele săptămâni, România și-a îndreptat atenția către Mistral, prin care ar putea obține racheta Mistral 3 produsă de MBDA, o firmă cunoscută din domeniul apărării cu sediul în Franța, deținută de BAE Systems, Airbus și Leonardo. a declarat o sursă din Ministerul român al Apărării pentru Defense News.

Citește și: Ce este Mistral 3, sistemul de rachete care ar întări rapid apărarea antiaeriană a României

"MBDA este conștientă de interesul României de a se alătura acestui proces de achiziție și, la acest moment este angajată în discuții de achiziție", a declarat Julien Watelet, un purtător de cuvânt al companiei.

Mistral își va dubla producția de rachete pentru a face față cererii

Achiziția comună pentru Mistral 3 a fost lansată prin scrisoarea de intenție semnată pe 19 iunie, în timpul Salonului Aeronautic de la Paris, de Franța, Belgia, Estonia, Cipru și Ungaria. Producția de Mistral se va dubla la aproximativ 40 de unități pe lună anul viitor.

Watelet a adăugat că programul ar putea beneficia de sprijinul UE și ar permite realizarea de economii de scară, "pentru a stimula statele membre să achiziționeze produse de apărare în comun, consolidând în același timp competitivitatea bazei tehnologice și industriale de apărare europene".

Citește și: Ce sisteme de apărare antiaeriană are România? De ce nu le-a utilizat în zone unde cad drone rusești

Rămâne neclar câte sisteme vor fi livrate fiecărei țări și care va fi costul acestor achiziții. Proiectul condus de Franța este supervizat de Direction Generale de l'Armement, divizia de achiziții a ministerului, în numele țărilor partenere.

Oficialul român din domeniul apărării a adăugat că țara este deschisă și la alte propuneri și că este în curs de evaluare a unor sisteme C-UAS suplimentare, atât de la producători locali, cât și internaționali.

În iunie, Civitas Systems, o companie românească specializată în sisteme de securitate la frontieră, a primit un contract de 8,5 milioane de dolari din partea guvernului pentru a furniza un număr nedeclarat de unități de sisteme de apărare antiaeriană capabilă să detecteze și să distrugă dronele inamice  prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cât de puternic este sistemul de rachete Mistral 3?

Mistral 3 este o rachetă autoghidată care poate fi utilizată atât în configurare MANPADS (lansatoare portabile), cât și de pe vehicule, nave sau elicoptere. Are o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o rată de lovire a țintei de 97% și, în anumite condiții, poate fi lansată de un singur soldat.

Racheta este înarmată cu un focos exploziv de 3 kg încărcat cu proiectile cu bile de tungsten. Focosul este echipat cu o siguranță de contact, o siguranță de proximitate cu laser și un dispozitiv de autodistrugere cu temporizare.

Ghidarea se face prin intermediul unui sistem pasiv de ghidare în infraroșu care utilizează o matrice de detectoare cu arsenură de indiu care funcționează în banda de undă de trei până la cinci microni, care a fost dezvoltată la Paris de către SAT, în prezent Safran, care a fost formată prin fuziunea SAGEM și Snecma. De asemenea, sistemul poate fi echipat cu un vizor de noapte cu termoviziune.

Sistemul de apărare antiaeriană Mistral poate fi configurat și gata de tragere în doar 60 de secunde.

În comparație cu orice altă rachetă de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, Mistral 3 este mai fiabilă și mai performantă. Are o rată de succes de 93%, potrivit army-technology.com.

De altfel, Mistral 3 a fost deja testată de armata ucraineană, care a primit anul trecut un sistem complet din Norvegia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te