Surpriză în cazului balonului Chinei care a spionat SUA. Avea senzori produși de americani. Presa americană a dat noi informații despre balonul spion chinez care a fost doborât de un avion de luptă F-22 în largul coastei Carolinei de Sud.
Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă
În februarie 2023, autoritățile americane au raportat că un balon chinezesc a fost detectat peste țară, posibil desfășurând activități de spionaj. „În mod evident, scopul acestui balon este supravegherea”, a declarat la acea vreme un înalt oficial al apărării din SUA, vorbind anonim, potrivit Reuters.
Surpriză în cazului balonului Chinei care a spionat SUA. Avea senzori produși de americani
Obiectul a apărut peste mai multe locații sensibile, inclusiv Montana, unde sunt silozuri subterane de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Încă de la început balonul a fost monitorizat de avioane F-22. Pe 4 februarie, la ordinul președintelui de atunci Joe Biden, avionul a doborât obiectul, care a fost apoi investigat de serviciile specializate.
Scandalul a fost însoțit și de declarații politice dure. Autoritățile americane au criticat China pentru că a zburat în spațiul lor aerian și că le-a „încălcat în mod clar” suveranitatea. Cealaltă parte a acceptat versiunea conform căreia balonul destinat în scopuri meteorologice s-a depărtat accidental de curs.
Raport detaliat al serviciilor
Informații despre rezultatele analizelor au fost furnizate de Newsweek , care, deși nu a avut acces la rapoarte, a citat date din surse anonime familiare cu problema. Printre echipamentele găsite a fost și tehnologie produsă de companii americane. Săptămânalul a ridicat problema exporturilor către țări care sunt oponenți politici ai Statelor Unite, adică China, Rusia sau Iran.
Potrivit raportului de 75 de pagini, balonul chinezesc a fost echipat cu instrumente care au permis, printre altele să facă fotografii și să colecteze informații.
Citește și: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA
Modulele de comunicații prin satelit, senzorii și alte tehnologii găsite în balon proveneau de la cel puțin patru companii americane. Newsweek le-a enumerat după nume: Texas Instruments, Omega Engineering din Connecticut, Amphenol All Sensors Corporation și Onsemi. Balonul urma să conțină și componente de la Swiss STMicroelectronics.
Utilizarea finală a tehnologiei în cauză pare să fie, de asemenea, o problemă controversată. De exemplu, una dintre descoperiri a fost un modul pentru tehnologia de comunicații prin satelit numit Iridium 9602 , fabricat de compania americană Iridium cu sediul în McLean, Virginia.
Jordan Hassim, director executiv de comunicații la Iridium, a comentat că compania nu poate controla acțiunile clientului final după achiziție.
Descoperirea serviciilor americane a făcut furori. Statele Unite au demonstrat că balonul nu a fost în scopuri științifice, ci pentru spionaj. Săptămânalul a contactat ambasada chineză la Washington, care a refuzat să comenteze și a transmis chestiunea Academiei Chineze de Științe din Beijing.