SUMMITUL TRUMP- KIM, UN SUCCES. Cei doi președinți au semnat un document istoric

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.06.2018 - 15:32

Președintele SUA, Donald Trump, şi liderul Coreii de Nord, Kim Jong Un, s-au întâlnit astăzi la Singapore în cadrul unui summit istoric, fiind prima întrevedere din istorie dintre un președinte american în exercițiu și un lider de la Phenian.

SHARE

Cei doi şi-au strâns îndelung mâinile, în fața jurnaliștilor veniți la hotelul de lux  ”Capella” de pe insula Sentosa, unde are loc evenimentul. 

"Vom avea o relaţie formidabilă. Întâlnirea va fi un succes imens", a exclamat Donald Trump, precizând că este o onoare să participe la această întâlnire.

URMĂREȘTE LIVE SUMMITUL TRUMP-KIM 


"Încântat să vă întâlnesc, domnule preşedinte", a replicat Kim Jong Un, în ciuda valului de jigniri care  caracterizat relația celor doi în ultima perioadă de timp. ”Vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici', a ținut să sublinieze Kim. 

Un subiect sensibil

La puțin timp după acest moment, în timp ce Trump și Kim se deplasau pe o pasarelă a hotelului, liderul Phenian a fost întrebat de trei ori de jurnaliști dacă va denucleariza Coreea de Nord. De fiecare dată, a ignorat întrebările.
I s-a adresat însă președintelui american: ”Mulţi oameni vor crede că aceasta este un fel de fantezie ... dintr-un film de science fiction'', relatează agenția DPA.

Agendă

După acest moment, cei doi s-au retras la o discuție privată, care a durat aproximativ 50 de minute.

După întâlnirea bilaterală şi discuţiile bilaterale extinse,  au participat la un prânz de lucru. Alături de cei doi președinți, la prânzul de lucru au luat parte 13 oficiali din Statele Unite şi Coreea de Nord, informează Reuters.


O declarație optimistă

Ulterior, preşedintele SUA a apreciat că summitul cu Kim Jong Un a permis un "mare progres", relatează AFP.

"A fost într-adevăr o întrevedere fantastică", care s-a desfășurat  "mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva", le-a declarat ziariștilor liderul de la Casa Albă,  la finalul dineului de lucru. "Acum vom merge să semnăm", a adăugat Donald Trump. 

Potrivit textului, SUA va acorda ”garanţii de securitate” Coreii de Nord, iar liderul de la Phenian se angajează asupra principiului unei ”denuclearizări” complete a peninsulei coreene.

Washingtonul ar fi dorit ca documentul să vorbească despre o "denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă" a Coreei de Nord. ”(Nord-coreenii) trebuie să se denuclearizeze. Dacă nu se denuclearizează, nu va fi acceptabil", a spus Trump. Partea americană consideră că formula convenită lasă loc interpretărilor, deoarece nu se ştie ce concesii este dispusă să facă Coreea de Nord. 


Agenția Reuters a dat publicității textul integral al declarației semnate de Donald Trump și Kim Jong Un:


''Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. 

Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. 

Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.


Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. 

Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.”

Trump e optimist

După ceremonia semnării, liderul de la Casa Albă a apreciat că denuclearizarea Coreii de Nord va începe "foarte repede", relatează AFP. Potrivit lui Trump, Kim s-ar fi angajat să distrugă un centru important de teste balistice. Liderul de la Casa Albă a precizat că a stabilit "o relaţie foarte specială" cu Kim Jong Un, pe care l-a caracterizat drept "un om foarte talentat" care "îşi iubeşte foarte ţara foarte mult".  
În replică, liderul nord-coreean a precizat că "a întors pagina trecutului" și a promis că lumea va ”vedea o schimbare majoră”'.  

Ulterior, Trump, a dat asigurări că-l va invita pe Kim Jong Un să facă o primă vizită la Casa Albă. ”Ne vom întâlni adesea", s-a arătat el încrezător.

Reacția Chinei 

"Astăzi, faptul că cei mai înalţi lideri ai celor două ţări au luat loc unul lângă altul pentru negocieri de la egal la egal are o semnificaţie importantă şi constituie începutul unei noi istorii", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, la scurt tmp după summit. 

China este principalul aliat al Coreii de Nord. Wang a pledat pentru o "denuclearizare totală", poziție care coincide cu cea a Statelor Unite. "În acelaşi timp, trebuie să existe un proces de pace pentru peninsulă, pentru a rezolva îngrijorările rezonabile ale Coreei de Nord în materie de securitate. Nimeni nu se poate îndoi de rolul important şi absolut unic pe care l-a jucat China. Iar acest rol va continua", a promis ministrul chinez.
---------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te