SUA trebuie să recunoască genocidul armean. Decizia lui Joe Biden

DE Ramsen Shamon | Actualizat: 25.04.2021 - 00:14
În această fotografie făcută pe 23 februarie 2020, o membră a comunității creștine asiriene stă cu copiii ei în timp ce participă la o masă de duminică, la biserica Mor Behnam Kirklar din Mardin, din sud-estul Turciei.. Foto Getty Images

A venit vremea ca SUA să recunoască genocidul armean.

SHARE

UPDATE: Preşedintele SUA, Joe Biden, a recunoscut sâmbătă oficial genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915.

Citește și: SUA au recunoscut genocidul armean. Erdogan, furios. Armenia: O măsură foarte puternică

__________

Sunt un descendent al supraviețuitorilor genocidului. Turcia mi-a alungat strămoșii - asirienii indigeni care practicau creștinismul și vorbeau aramaica modernă, limba lui Iisus Hristos - din țările lor ancestrale prin genocid. M-am născut în Chicago, unde am crescut cufundat în cultura noastră, auzind povești de familie despre originea strămoșilor mei, ce au îndurat și de ce ar trebui să-mi prețuiesc moștenirea.

Este o moștenire pe care mulți de-a lungul istoriei au încercat să o șteargă - eforturi care persistă până în prezent.

Negarea de astăzi a genocidului armean, care a luat viața atât a asirienilor cât și a grecilor sub Imperiul Otoman, este o continuare a acestei încercări de ștergere. Deja e prea mult.

Este timpul ca președintele Joe Biden să se opună celor care ar șterge istoria comunităților indigene în propriul lor avantaj.

A venit vremea ca SUA să recunoască genocidul armean.

Evenimentele oribile ale genocidului din 1915 au fost o continuare a persecuției cu care creștinii și alte minorități s-au confruntat în vremea Imperiului Otoman, predecesorul statului turc modern. Istoricii estimează că 3 milioane de creștini au fost uciși în total, acesta fiind vârful unei perioade extinse de maltratare care a început la sfârșitul anilor 1800.

În ciuda atâtor informații, comunitatea noastră s-a străduit ca acest cataclism să fie recunoscut. Turcia a pus o imensă presiune pentru a se asigura că genocidul nu este recunoscut de comunitatea internațioanlă. Mai mult, predă în mod deschis și strategic negarea genocidului.

Când Papa Francisc a numit evenimentele din 1915 genocid, Turcia și-a chemat din nou ambasadorul de la Vatican. Foștii președinți Barack Obama și Donald Trump au ignorat problema; Obama a spus că va recunoaște genocidul în campania electorală pentru funcția de președinte, dar nu a mai făcut-o, în timp ce Trump a pus relațiile cu Turcia înaintea sufletelor a milioane care încă nu sunt odihnite.

Pe măsură ce ne apropiem de memorialul genocidului din 24 aprilie, rămâne de văzut dacă președintele Biden va merge pe urmele predecesorilor săi. Va ocoli problema sau va fi dispus să înfurie Turcia confirmând evidența: milioane de oameni au pierit din cauza urii?

„Dacă nu recunoaștem pe deplin, nu comemorăm și nu-i învățăm pe copiii noștri despre genocid, cuvintele 'niciodată nu se va mai întâmpla' își pierd sensul”, a scris Biden anul trecut, numind evenimentele din 1915 genocid.

Va onora memoria strămoșilor noștri făcând acest lucru oficial ca președinte al Statelor Unite?

Aceasta nu este o simplă întrebare semantică. În 1943, un avocat evreu polonez pe nume Raphael Lemkin a inventat termenul de genocid pentru a descrie evenimentele Holocaustului, dar și masacrele armenilor și asirienilor. Este important să îl numim genocid, să ne amintim de victime, să le păstrăm poveștile, să adoptăm rezoluții și să inițiem reparații morale.

Dacă nu este recunoscut ca atare, negatorii genocidului și națiunile întregi vor comite alte genociduri fără repercusiuni.

Lumea de astăzi este dovada acestui lucru. Deși spunem „Niciodată niciodată”, se întâmplă în continuare.

Fie că este vorba despre genocidul comis de ISIS împotriva asirienilor / creștinilor, musulmanilor yazidi și șiiți în 2014, genocidului musulmanilor rohingya din Myanmar sau genocidurile din regiunea Tigray din Etiopia și din provincia Xinjiang din China, oamenii continuă să persecute cu obiectivul eradicării culturilor minoritare.

Guvernele trebuie să numească genocidul după numele său urât. Recunoașterea este primul pas în vindecarea comunităților afectate de genocid.

Guvernul SUA își dă seama de asta - uneori. Acesta a etichetat ca genocid uciderea yazidilor și a creștinilor în Irak de către ISIS - evenimente care mi-au afectat personal rudele care locuiau în Mosul, Irak.

Membrii familiei mele extinse au fost abandonați, fără „protecția” forțelor kurde Peshmerga sau a armatei irakiene, pe măsură ce teroriștii ISIS avansau spre al doilea oraș ca mărime din Irak.

Încă o dată, asirienii au trebuit să fugă pentru viața lor fără mijloace de apărare, lăsând în urmă casele, bunurile și mijloacele de trai.

Politica, banii și puterea au stopat prea mult timp recunoașterea evenimentelor petrecute acum 106 ani.

Este Turcia, o țară cu care SUA dorește relații diplomatice, o țară care nu își recunoaște trecutul sângeros și care nu are în vedere drepturile omului de bază astăzi?

Turcia a fost numită „cea mai mare închisoare din lume pentru jurnaliști”.

Țara a condamnat recent un călugăr creștin ortodox siriac la 25 de luni de închisoare pentru că a dat mâncare vizitatorilor la mănăstirea sa. De asemenea, Turcia a renunțat recent la o convenție europeană care vizează protejarea drepturilor femeilor.

Este timpul ca președintele Joe Biden să recunoască genocidul armean, care a luat viața asirienilor și a grecilor.

Sufletele victimelor genocidului și ale descendenților lor caută ambele dreptate pentru a pune capăt unui trecut și prezent dureros.

Ramsen Shamon este editor adjunct  la Newsweek. Articol preluat din Newsweek US.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te