În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul "genocid".
Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16
"Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani", a scris Joe Biden.
Genocidul armean, recunoscut oficial de SUA
"Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.
Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.
Joe Biden, care promisese în timpul campaniei sale electorale să ia iniţiativa în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan de decizia sa în cadrul unei convorbiri telefonice.
Citește și: 11.000 de autovehicule verificate şi aproape 600 de permise reţinute de poliție
Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie, în marja summitului NATO de la Bruxelles.
Premierul armean Nikol Paşinian a salutat sâmbătă decizia istorică a preşedintelui american Joe Biden de a recunoaşte oficial genocidul armean, relatează AFP.
Nikol Paşinian i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru această "măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric" şi care oferă "un sprijin nepreţuit descendenţilor victimelor genocidului armean'", potrivit unui mesaj postat pe Facebook.
Recunoaşterea genocidului constituie "un exemplu încurajator pentru toţi cei care doresc să construiască o societate internaţională justă şi tolerantă", a adăugat şeful guvernului armean.
Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat ''terţe părţi'' că se amestecă în problemele Turciei, în timp ce ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că ţara sa nu are "lecţii de primit de la nimeni privind istoria sa", arată Agerpres.