Washingtonul este un aliat apropiat al Seulului în domeniul securităţii. Aproximativ 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de statul vecin dotat cu armă nucleară.
Cele două ţări efectuează de mult timp exerciţii militare în comun pe care insistă să le descrie drept defensive, în timp ce Coreea de Nord le consideră o repetiţie înainte de o invazie.
Manevrele "Ulchi Freedom Shield" marchează reluarea antrenamentelor la scară largă între forţele americane şi sud-coreene după reducerea acestora din cauza pandemiei de COVID-19 şi marchează, de asemenea, un eşec diplomatic faţă de Phenian.
"Importanţa acestui exerciţiu comun este de a reconstrui alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite şi de a consolida structura de apărare comună prin desfăşurarea în mod obişnuit de exerciţii şi antrenamente comune pe teren", a indicat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.
Coreea de Nord a tras două rachete de croazieră din oraşul Onchon de pe coasta sa de vest spre Marea Galbenă miercuri dimineaţă, a declarat o sursă militară sud-coreeană sub obişnuita rezervă a anonimatului, fără a oferi detalii cum ar fi raza de acţiune, altitudinea rachetelor sau ora lansării, transmit Yonhap.
Citește și: VIDEO Armata distrusă a lui Putin defilează în Kiev. Tancuri rusești de milioane, scoase din uz
Coreea de Nord nu a mai testat o rachetă de croazieră din ianuarie, a precizat agenţia de presă Yonhap.
În timp ce Nordului îi este interzis să efectueze lansări folosind tehnologii de rachete balistice în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, un astfel de tir cu o rachetă de croazieră nu reprezintă o încălcare a acestora, potrivit Agerpres.
Citește și: VIDEO Dughin, în spital. Fiica sa, ucisă într-un atentat. Rusia pregătește „ceva foarte violent”
Ultima dată când Phenianul a efectuat un test de armament a fost la 10 iulie, cu ceea ce părea a fi lansatoare de rachete multiple.