Aceasta decizie vine după ce procurorul CPI, Karim Khan, a cerut emiterea unui mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu.
SUA cer sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale după mandatul de arestare pentru Netanyahu
Republicanii din Congres, inclusiv senatorul Lindsey Graham, au solicitat sancțiuni reînnoite împotriva CPI în urma anunțului lui Khan.
„Vreau fapte, nu doar vorbe”, a declarat Graham în timpul unei audieri a subcomisiei de credite din Senat, îndemnând la o reacție fermă împotriva CPI pentru a proteja interesele SUA și Israelului.
Blinken a răspuns afirmativ, menționând dorința de a colabora pentru acest scop.
Khan a afirmat că există motive întemeiate pentru a crede că Netanyahu și alți lideri israelieni, precum și trei lideri Hamas, sunt responsabili pentru crime de război și crime împotriva umanității.
Citește și: O româncă îl judecă pe Netanyahu. Cum a votat împotriva României, la CEDO, acum 4 ani?
Anunțul său a fost criticat atât de președintele Joe Biden, cât și de oponenții politici, care au subliniat că CPI nu are jurisdicție asupra conflictului din Gaza.
SUA au sprijinit decizia CPI privind mandatul de arestare pentru Putin
Deși Statele Unite nu sunt membre ale CPI, au sprijinit anterior decizia curții de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.
Citește și: Biden, după mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Netanyahu: „Nu este un genocid în Gaza”
În trecut, administrația Trump a impus sancțiuni împotriva CPI pentru investigarea crimelor de război din Afganistan, sancțiuni care au fost ridicate de administrația Biden în 2021.
Blinken a afirmat că aceste sancțiuni erau „inadecvate și ineficiente”.
Acum, Blinken subliniază că cererea de mandat pentru Netanyahu complică perspectivele de pace și un acord pentru ostatici în conflictul dintre Israel și Hamas. Colaborarea cu Congresul pentru posibile sancțiuni împotriva CPI ar putea deveni o realitate dacă se va ajunge la un consens bipartizan.