"Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.
🔋 #TTE Energy | 👏 This was not a Mission Impossible! Ministers have reached a political agreement on gas demand reduction ahead of the upcoming winter.#EU2022CZ pic.twitter.com/XBnKuTs75W
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) July 26, 2022
Planul s-a confruntat cu rezistența mai multor guverne, iar țările l-au reformulat pentru a include scutiri pentru numeroase țări și industrii. Miniștrii Energiei din țările UE se reunesc marți pentru a aproba versiunea finală.
Unii diplomați din țările UE au spus că miniștrii cel mai probabil vor aproba planul, acum că mulți au obținut scutiri sau reguli mai blânde. „Ar trebui să existe un consens larg”, a spus o sursă citată de Reuters.
Rusia a furnizat 40% din gazul UE înainte de invazia sa în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Gigantul energetic Gazprom a anunţat că opreşte o altă turbină a conductei Nord Stream 1 către Germania şi că fluxul de gaze, aflat deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri, transmite presa internațională.
Creșterea costurilor energiei și amenințarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din țările sărace sunt cele mai grave efecte departe de Ucraina ale celui mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial, intrat în a șasea lună.
Grupul energetic rus Gazprom, citând instrucțiuni de la un supraveghetor al industriei, a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri.
Adică jumătate din fluxurile curente, care reprezintă deja doar 40% din capacitatea normală.