Soarta celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.02.2024 - 18:47
„Soarta” celor mai vocali critici a lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre - Foto: Profimedia images
Alexei Navalnî - Foto: Profimedia images

„Soarta” celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre. Indiferent că au fost foști agenți KGB, „apropiați”, jurnaliști sau opozanți vocali ai lui Putin, mai toți au trecut prin același test - Umbra morții lui Putin.

SHARE

De la otrăvirea fostului agent KGB Alexander Litvinenko până la moartea în închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi, o serie de critici de profil înalt ai lui Vladimir Putin au murit, în timp ce alții se află în închisoare sau în exil, însă toate cazurile au același pattern. Kremlinul neagă în mod obișnuit implicarea.

„Soarta” celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre

Alexei Navalnîi a devenit cea mai recentă victimă a lui Vladimir Putin dintr-o serie de decese ale criticilor președintelui rus, Vladimir Putin.

De-a lungul celor peste două decenii petrecute la vârful Kremlinului, o serie de opozanți ai lui Putin au avut parte de „accidente nefericite” - inclusiv încarcerarea, împușcarea în plină stradă sau otrăvirea cu ceai cu poloniu-210 sau doborârea intenționată a unui avion în care se afla inamicul dictatorului de la Kremlin.

Cine sunt persoanele care au îndrăznit să vorbească împotriva lui Putin sau să sfideze Kremlinul și unde se află acum?

Alexei Navalnîi

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Alexei Navalnîi a fost fiul unor industriași, care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți critici ai lui Putin.

Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei, i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.

Alexei Navalnî - Foto: Profimedi images 

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. La scurt timp, Navalnîi s-a îmbolnăvit grav într-un zbor din Siberia spre Moscova și a fost transportat cu avionul, încă în comă, la Berlin.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, acuzație negată, ca de fiecare dată, de Kremlin.

Medicii germani au confirmat că a fost otrăvit cu novichok - un agent neurotoxic din epoca sovietică - iar recuperarea sa a durat luni de zile.

În ciuda pericolului de a fi încarcerat, Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații pe care le consideră motivate politic și trimis într-o colonie penală rusă.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era ținut într-o închisoare, la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare sub un „regim special”. Într-un videoclip de la închisoare, în ianuarie, el părea slăbit, cu capul ras.

Astăzi, 16 februarie, lagărul unde a fost încarcerat a anunțat că Navalnîi a murit după ce i s-ar fi făcut rău în timpul unei plimbări.

"Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat a sosit personalul medical și a fost chemată o echipă de ambulanță. Au fost efectuate măsuri de resuscitare care nu au dat rezultate pozitive. Paramedicii au confirmat decesul condamnatului. Cauzele morții sunt în curs de a fi stabilite”, se spune în comunicat.

Președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi, a informat agenția de presă de stat TASS. 

Boris Nadejdin

Politicianul de opoziție, Boris Nadejdin, a declarat că va candida împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale din 2024.

Nadejdin a declarat că a adunat peste 200.000 de semnături din întreaga Rusie, suficiente pentru a putea să-i devină contracandidat lui Vladimir Putin.

Politicianul de opoziție din Rusia, Boris Nadejdin - Foto: Profimedia images

El i-a surprins pe unii analiști prin criticile sale puternice la adresa a ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina, numind războiul o "greșeală fatală" și promițând să încerce să-i pună capăt prin negocieri.

La 8 februarie, el a declarat că i s-a interzis să candideze la alegeri, iar Comisia Electorală Centrală a declarat că a găsit „deficiențe” în semnăturile colectate de campania sa.

El a promis că va face apel la Curtea Supremă a Rusiei, adăugând: "Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele".

Nadejdin a declarat că nu îi este teamă să vorbească "pentru că am o viață lungă" și că a înfruntat moartea de mai multe ori. Din păcate, șansele lui sunt aproape nule într-o dictatură închisă precum Rusia.

Evgheni Prigojin

Ascensiunea lui Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin” de la vânzător de hot-dog la șeful unei armate private, singura care a obținut rezultate pe frontul din Ucraina și care a mărșăluit asupra Moscovei, a fost remarcabilă.

Evgheni Prigojin - Foto: Profimedia images

Mercenarii săi din Grupul Wagner erau renumiți atât pentru brutalitatea lor în Ucraina, dar și pentru influența lor în Africa.

Prigojin a devenit din ce în ce mai vocal în criticile sale la adresa armatei ruse și a comandamentului său de vârf.

Atunci când forțele sale au început un marș spre Moscova, din orașul Rostov, situat în sudul țării, a părut a fi cea mai mare provocare la adresa lui Putin din ultimele decenii, dar aparenta tentativă de lovitură de stat a eșuat la jumătatea drumului spre capitală.

În august 2023, Prigojin a avut parte de o moarte fulgerătoare când avionul privat în care se afla s-a prăbușit la nord de Moscova, după ce armata rusă a tras direct în avion.

Kremlinul a negat și de această dată asasinarea lui Prigojin, calificând acuzațiile privind implicarea lui Putin drept "o minciună absolută".

Anna Politkovskaia

Ziua de 7 octombrie 2006, fix de ziua de naștere a lui Putin rămâne încă o pată neagră plină de sânge în istoria Rusiei după ce jurnalista Anna Politkovskaia a fost împușcată în holul blocului în care locuia.

Jurnalista Anna Politkovskaia - Foto: Profimedia images

Jurnalistă extrem de critică la adresa liderului de la Kremlin, Anna Politkovskaia a scris, în cartea sa „Rusia lui Putin“ și în publicația „Novaia Gazeta“, despre abuzurile rușilor în Cecenia.

Uciderea ei a dus la afirmații potrivit cărora Putin nu a făcut suficient pentru a proteja mass-media.

El a descris crima ca fiind "abominabilă prin cruzimea ei" și a comentat că moartea ei a cauzat mai multe probleme pentru Kremlin decât munca ei.

Boris Nemțov

Fost viceprim-ministru al Rusiei în timpul președintelui Boris Elțîn, Boris Nemțov a fost un critic înverșunat al lui Putin și un lider proeminent al opoziției.

El lucrase la un raport care examina rolul Rusiei în conflictul din Ucraina în 2015.

Boris Nemțov - Foto: Profimedia images

Dar, la vârsta de 55 de ani, a fost ucis înainte de a fi terminat. Nemțov a fost împușcat mortal pe un pod aflat la doar câțiva metri de Kremlin, în timp ce se îndrepta spre casă, noaptea, împreună cu prietena sa.

Cinci bărbați au fost găsiți vinovați de organizarea și executarea asasinatului la comandă. Zaur Dadayev, un ofițer din cadrul forțelor de securitate ale liderului cecen și aliatului lui Putin, Ramzan Kadîrov, a fost găsit vinovat pentru că a tras focurile de armă fatale.

Kremlinul a negat și de această dată implicarea în această crimă.

Alexander Litvinenko

Fost agent al serviciului de securitate rus FSB, Alexander Litvinenko, a fugit din Rusia și a obținut în cele din urmă cetățenia britanică.

Alexander Litvinenko - Foto: Profimedia images

El l-a acuzat pe Putin atât de corupție, cât și pentru celebrele atentate cu bombă din apartamentele din Moscova, pe care Putin, pe atunci prim-ministru, le-a folosit ca motiv pentru a declanșa cel de-al doilea război cecen în 1999. Acesta s-a dovedit extrem de popular și a contribuit la aducerea sa la putere.

Litvinenko a murit în noiembrie 2006, la câteva săptămâni după ce a băut un ceai otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar și foarte puternic.

Otrava a fost ingerată în timpul unei întâlniri cu doi spioni ruși la Hotelul Millennium din Londra, iar uciderea se crede că a fost aprobată de Putin însuși. Rusia a negat întotdeauna orice implicare.

Garry Kasparov

Considerat unul dintre cei mai mari jucători de șah din toate timpurile, Garry Kasparov trăiește în exil la New York din 2013.

Garry Kasparov - Foto: Profimedia images

Citește și: Cum ar putea Kievul învinge Rusia în două săptămâni. Strategia victoriei a șahistului Garry Kasparov

Fostul campion mondial a devenit un critic total al regimului Putin și a luat parte la unele dintre protestele de stradă ale opoziției organizate în masă de Alexei Navalnîi.

Citește și: Cei mai mari șahiști ai lumii dau startul turneului Grand Chess Tour 2023 la București

El a declarat că se teme pentru viața lui dacă s-ar mai întoarce vreodată în Rusia. Kasparov a venit de mai multe ori în România, unde a participat la diferite campionate de șah și a vorbit în exclusivitate pentru Newsweek România. 

Citește și: VIDEO Garry Kasparov: Va fi dificil pentru Putin să ascundă că războiul merge în direcția greșită

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Garry Kasparov : "Siloviki" nu-i vor satisface la nesfârșit ambițiile lui Putin

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek România: Putin trebuie să plătească, nu să se pozeze cu Biden

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Marele maestru de șah și disident Garry Kasparov: Putin e un boss mafiot

Ravil Maganov

Președintele consiliului de administrație al celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, Ravil Maganov, a criticat deschis războiul din Ucraina.

Ravil Maganov - Foto: Profimedia images

Într-o declarație din martie 2022, consiliul de administrație a cerut "încetarea cât mai curând a conflictului armat" și și-a exprimat "empatia sinceră pentru toate victimele".

Acesta a adăugat: "Susținem cu tărie o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație".

În luna septembrie a aceluiași an, Maganov, în vârstă de 67 de ani, a murit după ce se pare că a căzut de la o fereastră de la etajul șase al Spitalului Clinic Central din Moscova, potrivit SkyNews.

Paul Klebnikov

Jurnalistul de investigație, Paul Klebnikov, un american de origine rusă, a fost ucis în fața biroului său, în 2004, la Moscova, în urma unui schimb de focuri de armă.

Paul Klebnikov - Foto: Profimedia images

El era editorul revistei Forbes Russia și scrisese despre corupție.

Forbes publicase, de asemenea, o listă a celor mai bogați oameni din țară.

Natalia Estemirova

Natalia Estemirova a fost o militantă premiată pentru drepturile omului care a adunat dovezi ale abuzurilor din Cecenia de la începutul celui de-al doilea război din 1999.

Natalia Estemirova - Foto: Profimedia images

Ea a fost răpită în apropierea casei sale la 15 iulie 2009, în capitala cecenă, Groznîi.

Câteva ore mai târziu, trupul ei a fost găsit într-o zonă împădurită, cu răni de armă de foc în cap și în piept.

Președintele de atunci, Dmitri Medvedev, a respins afirmațiile conform cărora liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi fost responsabil și a sugerat că uciderea a fost făcută pentru a discredita Kremlinul.

Denis Voronenkov

Fost politician rus, Denis Voronenkov a fost un critic deschis al lui Putin.

Anterior membru al fracțiunii comuniste din camera inferioară a Dumei de Stat (Parlamentul rus n.red), Voronenkov a fugit în Ucraina, în 2016, și a primit cetățenia ucraineană.

El a fost împușcat mortal la Kiev în martie 2017.

Președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a descris uciderea sa ca fiind un "act de terorism de stat" din partea Rusiei - o acuzație respinsă din nou de Kremlin.

Boris Berezovski

Fostul miliardar Boris Berezovski trăia în exil în Marea Britanie din 2000, când a fost găsit mort în 2013.

El și-a făcut averea în Rusia în anii 1990, în timpul vânzării masive a activelor de stat după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Cândva incredibil de bogat, în ultimii săi ani se crede că averea sa s-a diminuat.

James Nixey, șeful programului pentru Rusia de la Chatham House, l-a descris anterior ca fiind "cel mai virulent anti-Kremlin și anti-Putin dintre oligarhi".

"Era cu siguranță dispus să își cheltuiască banii, puținii care i-au mai rămas, în încercarea de a-i folosi pentru a pune capăt actualului regim din Rusia".

Berezovski a fost găsit mort în locuința sa din Berkshire. O anchetă a înregistrat un verdict deschis pe fondul unor dovezi contradictorii cu privire la modul în care corpul său a fost găsit spânzurat.

Serghei Skripal

Fost colonel în cadrul serviciilor secrete militare rusești înainte de a pleca în 1999, Serghei Skripal a continuat să lucreze la Ministerul de Externe al Rusiei până în 2003.

A fost arestat la Moscova un an mai târziu și a mărturisit că a fost recrutat de serviciile secrete britanice în 1995.

El a declarat că a oferit informații serviciilor secrete britanice despre agenții ruși din Europa în schimbul a aproximativ 100.000 de dolari.

Skripal a fost încarcerat, dar ulterior a fost eliberat în cadrul unui schimb de spioni și s-a mutat în Marea Britanie.

În 2018, împreună cu fiica sa, el a fost otrăvit cu agentul neurotoxic novichok, aceeași otravă care i-a fost administrată și lui Navalnîi, dar cei doi au supraviețuit atacului.

Kremlinul a negat și de această dată că Rusia a fost implicată în vreun fel în otrăvire, calificând drept "inacceptabile" acuzațiile britanice potrivit cărora un atac ar fi fost aprobat de înalți oficiali ruși.

Serghei Iușenkov

Politicianul liberal rus, Serghei Iușenkov, a fost împușcat mortal într-o suburbie a Moscovei, în 2003.

Membru al Dumei de Stat și fost colonel în armata sovietică, Iușenkov a fost împușcat de mai multe ori în fața blocului său de locuințe.

El a fost implicat în înființarea Partidului Rusia Liberală, care a fost înregistrat pe deplin cu doar câteva ore înainte de a fi ucis.

Iușenkov fusese dispus să vorbească deschis împotriva lui Putin și a războiului din Cecenia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te