Serbia, motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei. Putin amenință cu o lovitură de stat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.08.2024 - 08:05
Serbia are un motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Serbia are un motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Serbia are un motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei. Putin amenință cu o lovitură de stat. Cel mai apropiat aliat al Rusiei în Balcani, Serbia, încearcă să-și păstreze legăturile istorice și culturale cu Moscova, dar are nevoie de bani.

SHARE

Serbia are un motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei. Putin amenință cu o lovitură de stat.

Minele de litiu din Serbia provoacă echilibrul relațiilor țării cu Rusia și națiunile occidentale.

Rezervele miniere de litiu descoperite în vestul orașului Loznica de compania britanică-australiană de metale și minerit Rio Tinto în 2004 au fost cauza protestelor în desfășurare în țară de ani de zile.

Serbia, motiv de 6.500.000.000 $ să întoarcă spatele Rusiei. Putin amenință cu o lovitură de stat

„Activiștii de mediu”, susținuți de opoziție, au organizat demonstrații de amploare, deoarece nu doresc ca Rio Tinto să realizeze acest proiect, dat fiind relațiile istorice cu Rusia. 

Administrația sârbă a declarat că mina de litiu este o oportunitate de dezvoltare economică și a semnat un acord de parteneriat strategic cu Germania privind materiile prime, vehiculele electrice și producția de baterii.

Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Belgrad luna trecută și a semnat acest „memorandum strategic”. 

Vucic a spus că acordul este important pentru Europa și Germania, potrivit Anadolu.

„Acesta este un punct de cotitură pentru noi, o schimbare mare și importantă pentru noi să putem face un salt spre viitor. Credem că țara noastră va progresa economic. Acest lucru ne va aduce cel puțin 6,5 miliarde de dolari din investiție nouă. Va fi cea mai mare investiție făcută vreodată în țara noastră”, a spus el.

Scholz a declarat că acordul aduce o bună perspectivă de dezvoltare economică pentru activitățile miniere din regiune.


„Acest acord este bun și pentru întreaga țară. Vom urma două principii, protecția mediului și respectarea celor mai înalte standarde în biodiversitate”, a spus el.


Menționând că acesta este un proiect european care necesită spirit european, Scholz a spus că sprijină deschis integrarea țărilor din Balcanii de Vest în UE.

Vucic a declarat într-o conferință de presă săptămâna trecută că nu există încă un proces de excavare în acest moment.


„Niciun proces nu va fi efectuat până când nu vom primi garanții în numele nostru, adică în următoarele 12 până la 18 luni”, a spus el, adăugând că vor chema cei mai buni experți din străinătate și din Serbia.

Serviciile secrete ruse l-au avertizat pe Vucic că i se pregătește o „lovitură de stat”

La 9 august, Vucic a spus că serviciile secrete ruse l-au avertizat că ar putea avea loc o „lovitură de stat” în țară cu sprijinul puterilor occidentale, fără să i se dea detalii asupra motivelor acestora.


„Am primit informații oficiale din Rusia. Avem de-a face cu asta. Serbia se dezvoltă și nimeni nu o poate opri”, a declarat Vucic „diplomatic”.

Citește și: Președintele Serbiei: ”Se pregătesc pentru conflict cu Federaţia Rusă. Ne îndreptăm spre catastrofă”

Experții politici din regiune spun că UE dorește să deschidă calea resurselor Serbiei pentru a-și reduce dependența de China, care este în prezent printre cei mai puternici investitori din Serbia.

Peste 20.000 de oameni au fost scoși în stradă pentru a protesta împotriva proiectului de exploatare a litiului, blocând gări și drumuri.


Citește și: VIDEO Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

Ministerul de Interne al Serbiei a declarat că va fi depusă o plângere penală împotriva protestatarilor care au intrat în gări pentru „încălcarea ordinii și păcii publice”.

Protestatarii, care au petrecut noaptea la gară și în alte părți ale Belgradului, își vor continua demonstrațiile duminică, au anunțat organizatorii.

De asemenea, este de așteptat ca Vucic să se adreseze națiunii și să evalueze situația cu privire la aceste demonstrații.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te