VIDEO Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.04.2024 - 08:01

Serbia își ia avioane Dassault Rafale de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Este o achiziție ce pare să rupă relația militară ale Serbiei cu Rusia de unde Belgradul cumpăra arme. În acest context tulbure, România vrea să își ia avioane F-35.

SHARE

Serbia este pe punctul de a semna un acord pentru achiziționarea de avioane de luptă multirol Dassault Rafale, a confirmat astăzi președintele țării, afirmând că au fost încheiate "acorduri concrete" pentru achiziționarea a 12 avioane.

VIDEO Serbia ia avioane de 110.000.000 € bucata care aruncă bombe de o tonă. Ce a cumpărat România?

Dacă se va întâmpla, această mișcare ar marca o ruptură majoră pentru Serbia, care a avut mult timp o relație militară strânsă cu Rusia și care, în mod tradițional, a operat cantități semnificative de echipamente furnizate de Rusia. 

Citește și: Ungurii s-au supărat pe Viktor Orban: "România e mai aproape de Occident decât noi!"

Vorbind astăzi în timpul unei călătorii oficiale de două zile la Paris, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că el și președintele francez Emmanuel Macron au "ajuns la acorduri concrete privind achiziționarea de avioane de luptă Rafale". Vucic s-a întâlnit anterior cu oficiali francezi din domeniul apărării și cu reprezentanți ai Dassault.

"Se așteaptă ca acest contract să fie semnat în următoarele două luni și în prezența președintelui Franței", a declarat Vucic jurnaliștilor sârbi la Paris, relatează Reuters, citat de twz

Anul trecut, Vucic a evocat posibilitatea de a cumpăra o duzină de Rafale - același avion de luptă care a fost achiziționat de vecinul și adversarul istoric Croația - la un cost de aproximativ 3,26 miliarde de dolari.

Serbia ar urma să folosească Rafales pentru a aduce modernizarea atât de necesară flotei sale de avioane de luptă îmbătrânite, care este formată din MiG-29 Fulcrum din epoca sovietică. Acestea au fost achiziționate pentru prima dată de Iugoslavia de atunci în anii 1980. Supraviețuitorii Operațiunii Allied Force din 1999 au fost suplimentați mai recent cu MiG-29 la mâna a doua din stocurile rusești și belaruse. Avioanele au fost, de asemenea, modernizate moderat.

În același timp, armata sârbă trece din ce în ce mai mult la o doctrină mai apropiată de cea a NATO, precum și la echipamente.

Într-un eveniment care ar fi fost de neconceput cu doar două decenii în urmă, anul trecut, elicopterele de căutare și salvare în luptă (CSAR) HH-60G Pave Hawk ale Forțelor Aeriene ale SUA au participat la un exercițiu în Serbia alături de H145M-uri locale și Mi-17 Hips din epoca sovietică. 

Ce sunt Dessault Rafale?

Avionul Dassault Rafale este un avion de vânătoare multimotor francez cu două motoare. Echipat cu o gamă largă de arme, Rafale este destinat să îndeplinească misiuni de supremație aeriană, interdicție, recunoaștere aeriană, sprijin la sol, lovitură în profunzime, lovitură anti-navă și disuasiune nucleară.

istemul de arme de ghidare cu precizie AASM a permis Rafale să efectueze misiuni de bombardament la mare altitudine folosind bombe care cântăresc între 125 și 1.000 kg 

Prețul unui astfel de avion este de 110.000.000 euro.

Ce avioane are România?

România va cumpăra 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde $. A fost majoritate în parlament când s-a luat decizia. A existat în acest sens o „Solicitare din partea Ministerului Apărării privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35.

Citește și: VIDEO Avioanele F-35 vor fi echipate cu bombe nucleare. România va cumpăra 32. De ce Rusia se teme?

În acest moment, Forțele Aeriene Române se bazează pe o escadrilă de avioane F-16, second-hand, aduse din Portugalia și pe alte două escadrile incomplete formate din MiG-uri 21.

La finalul anului 2021, MApN, printr-o scrisoare trimisă de către ministrul Vasile Dîncu, a solicitat Parlametului aprobarea achiziționării a 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 354 de milioane de euro plus alte 100 de milioane suport logistic.

În 2023, primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, anunță MApN.

Citește și: Care sunt avioanele de vânătoare pe care se bazează România. Ce se va întâmpla cu MiG-urile

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te