SERBIA Guvernul anchetează „arbitrar” 57 de ONG-uri pentru presupusă spălare de bani și terorism

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.07.2020 - 22:54
Foto: BBC

O anchetă oficială împotriva a numeroase ONG-uri și persoane din Serbia, suspectate de spălare de bani și finanțarea terorismului, este menită să intimideze, arată mai multe organizații pentru drepturile omului.

SHARE

Departamentul de prevenție a spălării banilor din cadrul Ministerului Finanțelor a cerut tuturor băncilor din Serbia să ofere datele financiare ale aproximativ 20 de persoane și 37 de ONG-uri, „pentru a vedea dacă aceste persoane au vreo legătură cu terorismul sau spălarea de bani”,  transmite Balkan Insight.

Directorul pentru Europa al Amnesty International, Nils Muiznieks, a catalogat investigația ca fiind un act de intimidare:

„Acest tip de investigație arbitrară care vizează pe aceia critici la adresa Guvernului încalcă libertatea de exprimare și amenință libertatea presei. Această investigație trebuie oprită”, a declarat Muiznieks.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ana Pisonero, a transmis că instituția europeană așteaptă „informații suplimentare de la autorități, care să includă și criteriile de selecție” pentru această investigație.

„Lupta împotriva spălării banilor este un pilon important al integrării Serbiei în UE. În același timp, o societate civilă puternică este o componentă crucială a oricărui sistem democratic și ar trebui recunoscută și tratată ca atare de către instituțiile statului”, a scris Pisonero pe Twitter.

Lista celor 57 de ONG-uri sau persoane anchetate de statul sârb include publicații precum Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, Centre for Investigative Journalism of Serbia, Crime and Corruption Reporting Network KRIK, Novi Sad Journalism School sau Kelsinki Committee for Human Rights and the Humanitarian Law Centre.

Și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), una dintre cele mai importante platforme internaționale pentru jurnalismul de investigație, se arată îngrijorată de această situație, ținând cont că publicații asociate platformei sunt anchetate la Belgrad:

„Lista include grupuri și oameni importanți în promovarea democrației și a accesului la informații, inclusiv membrii ai OCCRP – Centre for Investigative Journalism of Serbia (CINS) și KRIK, inclusiv directorul CINS, Branko Cecen”, notează OCCRP.

Reprezentanții OCCRP mai adaugă că KRIK și OCCRP au publicat mai multe articole care îl implică pe Sinisa Mali, ministrul de Finanțe al Serbiei, despre spălare de bani și scheme de corupție din perioada când Mali era primarul Belgradului.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.