Încetarea focului din motive umanitare, respinsă de Rusia. Putin continuă războiul și de Paște

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.04.2022 - 10:05
Rusia respinge încetarea focului din motive umanitare. Putin continuă războiul și de Paște/FOTO: profimediaimages.ro

Kremlinul a respins propunerea de încetare a focului în perioada sărbătorilor pascale, a afirmat reprezentantul Ucrainei la ONU Serhi Kislitsa (foto sus), într-o postare pe Twitter.

SHARE

Propunerea de încetare a focului cu ocazia sărbătorii Paștelui a fost respinsă de Rusia. Biserica Ortodoxă a Rusiei descrie conflictul din Ucraina ca pe un război sfânt

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel marți la o pauză umanitară de patru zile în această săptămână, care să coincidă cu Paștele ortodox, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina a intrat într-o nouă fază periculoasă.

Citește și: VIDEO Un avion de spionaj al SUA patrula deasupra României când s-a scufundat crucişătorul Moskva

"Atacul și prețul teribil pe care l-am văzut până acum asupra civililor ar putea păli în comparație cu oroarea care ne așteaptă", a declarat el cu privire la ofensiva rusă din estul Ucrainei. "Acest lucru nu poate fi permis să se întâmple. Sute de mii de vieți atârnă în balanță".

Citește și: VIDEO Eroul de la Mariupol, maiorul Serghei Volina: „Ne trăim poate ultimele ore. Salvați civilii!”

Guterres a cerut ca o pauză în lupte să înceapă pe 21 aprilie - care este Joia Sfântă în calendarul creștin ortodox - până pe 24 aprilie, când se sărbătorește Paștele. Atât ucrainenii, cât și rușii sărbătoresc Paștele în această perioadă.

Șeful ONU a vorbit cu reporterii în fața sculpturii "The Knotted Gun", realizată de artistul suedez Carl Fredrik Reuterswärd. Statuia din bronz înfățișează un revolver .357 Magnum supradimensionat cu botul legat într-un nod și este dedicată unei lumi non-violente.

Guterres a declarat că această scurtă pauză va permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare pentru civilii care doresc să părăsească zonele ostile pentru a face acest lucru cu ajutorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii și va permite, de asemenea, furnizarea de ajutoare pentru persoanele care locuiesc în zonele grav afectate, inclusiv Mariupol, Kherson, Donețk și Luhansk.

"Organizația Națiunilor Unite este pregătită să trimită convoaie de ajutor umanitar în această perioadă în aceste locații. Prezentăm planuri detaliate părților", dar nu a precizat dacă părțile, în special Rusia, au semnalat disponibilitatea de a pune în aplicare un astfel de armistițiu temporar.

Biserica Ortodoxă a Rusiei susține războiul din Ucraina: „ E un război sfânt”

În Rusia, Biserica și armata merg mână în mână. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, susține implicit invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin.

El ajută propagandă de la Kremlin, susținând că Rusia nu este agresorul și că genocidul este comis de ucraineni împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Donbas.

Nici susținerea lui față de acest război nu este unică. În timpul mandatului său, preoții ruși au binecuvântat bombe destinate Siriei și Crimeei. Episcopul Ștefan de Klin, care prezidează Catedrala Forțelor Armate, conduce departamentul de cooperare al bisericii cu armata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te