"Pentru moment, situaţia este calmă", a declarat pentru DPA Dmitri Ryabov de la World Wildlife Fund (WWF). "În acest an s-a format gheaţă pe mare la timp, iar urşii polari s-au deplasat spre nord pentru a vâna foci", a precizat el.
Citește și: Gigi Becali spune că a avut COVID: „Eu nu cred în știință, cred în Dumnezeu!” Se tratează rusește
În trecut, oamenii care locuiau în satele de coastă din nordul ţării priveau cu îngrijorare cum urşi polari înfometaţi căutau hrană în gropile de gunoi şi în pubele.
Circa 50 de urşi s-au aventurat în urmă cu doi ani în zone locuite din arhipelagul Novaya Zemlya, petrecând săptămâni întregi în acestea şi determinând autorităţile să declare starea de urgenţă.
Urşii polari folosesc de obicei gheaţa marină pentru a vâna foci, însă pe măsură ce stratul de gheaţă se formează din ce în ce mai târziu şi se dezgheaţă mai devreme, "animalele merg să caute hrană pe uscat", explică Ryabov.
Citește și: Unde „lovește” cel mai tare pandemia. Două localităţi cu incidenţa peste 6 la mia de locuitori
Urşii polari "sunt forţaţi să stea mai mult timp pe ţărm şi apoi, inevitabil, ajung în apropierea oamenilor - din curiozitate şi în căutare de hrană, atraşi de mirosuri", a adăugat specialistul.